Ne možemo da živimo od buke i prašine

Predsjednik MZ Park Petar Labudović tvrdi da separacija i dalje radi, iako se “pouzdano zna da nema dozvolu”
226 pregleda 2 komentar(a)
Berane, Foto: Tufik Softić
Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 10.01.2017. 20:44h

Stanovnici beranskog naselja Obala i Mjesne zajednice Park, zatražili su da se hitno izmjesti pogon separacije i betonjerke iz centra grada, odakle se šire nesnosna buka i prašina.

Mještani kažu da ugroženo stanovništvo nema više vremena za čekanje i da je krajnji momenat da nadležne inspekcije zabrane rad betonjerke.

“Ovo postrojenje radi suprotno ekološkim pravilima, kao i odredbama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini“, kaže predsjednik MZ Park Petar Labudović.

On tvrdi da separacija i dalje radi, iako se “pouzdano zna da nema dozvolu za rad”.

“Zato ponovo tražimo da nadležni naš zahtjev ozbiljnije uzmu u razmatranje i da hitno nalože da se separacija izmjesti na neku drugu lokaciju“.

Labudović kaže da je zbog separacije život u tom dijelu grada postao nepodnošljiv.

“Znamo da je separacija u privatnom vlasništvu, i da je to limitirajući faktor da Opština reaguje, ali opravdano pitamo dokle će državni inspekcijski organi da tolerišu i prećutkuju bahatost privilegovanih pojedinaca koji ostvaruju profit na štetu građana“.

Mještani pričaju kako se vjerovatno nidgje u razvijenom svijetu ne može vidjeti takav primjer nemara prema ljudima i prirodi u srcu grada.

“Ova betonjerka, ili kako je narod naziva separacija, nalazi nam se pod prozorima. Niti možemo spavati od buke, niti ljeti otvoriti prozore od cementne i druge opasne prašine. I za to kao da nikoga nije briga. Privatnog vlasnika ponajmanje“, kaže mještanin Obale - naselja udaljenog samo nekoliko stotina metara od centra grada.

Separacija je na upitnoj lokaciji svojevremeno napravljena kada je bilo znatno manje kuća, kao privremeno rješenje za ispomoć tadašnjem državnom građevinskom preduzeću.

Niko tada nije mogao ni pretpostaviti da će opstati decenijama, a pogotovu poslije privatizacije te kompanije i sporova koji se vode u vezi sa dijelom zemljišta na kojem se nalazi.

Savjet MZ Obala donio je ranije odluku na osnovu koje je od nadležnih opštinskih i državnih organa zatražio da preduzme mjere za uklanjanje separacije.

Mještani ističu da odluka donesena nakon konstantnih upozorenja građana da im separacija zadaje ozbiljne probleme.

Iz Savjeta MZ Park ističu da je neshvatljivo to što niko od nadležnih nije preduzeo nikakve mjere za uklanjanje opasnog zagađivača iz centra grada.

Opštinski resorni sekretar i član Savjeta MZ Marko Lalević upozorava da su u naselju Obala naročito ugrožena djeca.

“Niko od nas ne insistira da se separacija zatvori. Mi samo tražimo da se ona izmjesti iz gradskog jezgra i postavi tamo gdje neće nikome smetati, jer svima je jasno da njoj ovdje nije mjesto. Dovoljno je reći da se separacija naslanja na dvorište Osnovne škole Vukašin Radunović i na obilaznicu pored Lima koja je postala glavno beransko šetalište“.

Mještani ističu da sa separacije svakodnevno odlaze teški kamioni natovareni različitim materijalima i da se kreću obilaznicom, iako ona zbog tehničkog rješenja, odnosno zbog male širine, ne pruža mogućnost bezbjednog saobraćaja.

„Pored toga, na ovom potezu tokom cijelog dana, pa i noću, imamo veliki broj rekreativaca. Zato, zbog bezbjednosnih razloga, od nadležnih službi tražimo da postave saobraćajnu signalizaciju kojom se na obilaznici zabranjuje kretanje teškim kamionima. Postavljanjem takve signalizacije blokiraće se i rad separacije“.

Berane je, uz Pljevlja i Bijelo Polje, svrstano u sjevernu kritičnu zonu u pogledu zaštite životne sredine.

Vlasnik nedostupan, navodno spreman da izmjesti separaciju

Vlasnik separacije, biznismen Žarko Barjaktarović nedostupan je na telefonskim brojevima poznatim redakciji “Vijesti”.

Jedan od odbornika DPS-a kazao je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta da je Barjaktarović spreman da izmjesti separaciju, uz uslov da ga Opština oslobodi komunalnih taksi.

Iz redova vladajuće koalicije SNP – DF je odgovoreno kako bi „najbolje bilo da mu se i pogon besplatno premjesti“.

Ramiz Mujović podnio prijave, tvrdi da mu je oteto zemljište vrijedno milion

Iz Savjeta Mjesne zajednice Park su podsjetili da se pitanje uklanjanja separacije našlo i kod specijalnog tužioca, odnosno da je Beranac Ramiz Mujović, koji već tri decenije živi i radi u Sarajevu, podnio krivične prijeve protiv bivšeg predsjednika Opštine Vuke Golubovića, bivšeg načelnika katastra Darka Mališića, Barjaktarovića i NN lica, zbog toga što su, kako tvrdi, bez osnova preknjižili osamdeset ari zemljišta sa njegove pokojne majke.

Mujović je ispričao da u Upravi za nekretnine nema nikakvog traga o tome na koji način su lica protiv kojih je podnio krivične prijave isknjižila njegovu pokojnu majku Hankiju Muratović.

On tvrdi da vrijednost zemljišta koje je njegovoj porodici oteto u najužoj gradskoj zoni iznosi skoro milion eura.

Bonus video: