Ne nasjedajte na lažni FB profil Petrol Pumpe

Lažni FB profil Petrola nudio je proteklih dana navodno “nagradnu igru” i 50 litara goriva dobitnicima, a uslov za učestvovanje bilo je odavanje ličnih podataka
1703 pregleda 0 komentar(a)
Lažni Facebook profil Petrol Pumpe, Foto: Facebook
Lažni Facebook profil Petrol Pumpe, Foto: Facebook

Naftna kompanija Petrol Crna Gora MNE obavijestila je javnost da se na društvenoj mreži Facebook pojavio lažni profil pod nazivom "Petrol Pumpa", upozorio potrošače da ne nasijedaju na prevaru, i da u suprotnom Petrol Crna Gora MNE neće snositi bilo kakve posljedice po pitanju pomenutog profila.

Lažni FB profil Petrola nudio je proteklih dana navodno “nagradnu igru” i 50 litara goriva dobitnicima, a uslov za učestvovanje bilo je odavanje ličnih podataka: skenirana lična karta, selfi sa praznim bijelim papirom u ruci, adresa stanovanja i broj telefona.

Saznajemo nezvanično da je više prevarenih građana uzalud dolazilo na Petrolovu pumpu u Nikćiću za svoju “nagradu”. Lažni profil je „nagradnu igru“ organizovao povodom 20 godina uspješnog rada Petrola.

Slovenačka energetska družba Petrol svoju kompaniju u Crnoj Gori osnovala je u avgustu 2007. godine, a njen izvršni direktor je Dean Krivec.

“Vijesti” su unazad godinu više puta pisale da se na društvenim mrežama često kreiraju lažne stranice crnogorskih komercijalnih banaka i trgovačkih lanaca na kojima online prevaranti posjetioce pozivaju da učestvuju u navodnim nagradnim igrama u kojima se traži ostavljanje ličnih podataka.

Te lažne stranice najčešće imaju najčešće jednu ili par objava i kroz proces koji se zove “phishing” (pecanje) žele privući osobe da otkriju privatne podatke kao što su mejl adrese, nalozi na društvenim mrežama, podaci o bankovnom računu, kreditnoj kartici, podaci iz lične karte, a koji mogu biti zloupotrijebljeni.

Umjesto obećanih nagrade, lakovjerni građani mogu ostati bez svog novca na računu, postati nekome žiranti, a lični podaci se mogu zloupotrijebiti i u druge svrhe.

Fišing je vrsta Internet prevare, u kojoj je krajnji cilj krađa identiteta.

Prevaranti falsifikuju tuđu veb stranicu ili profil kompanije na društvenim mrežama i posredstvom njih pokušavaju da ukradu podatke korisnika.

Bonus video: