Ne trebaju nam igračice pored prirodnih ljepota

Zakupci lokala jači od opštinskih vlasti koje su u Budvi bile zabranile ples uz šipku na ulici
299 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 20:28h

Osim u Sutomoru, i u Budvi ponovo skoro gole plesačice “zabavljaju” na glavnom šetalištu prolaznike, uključujući i djecu, dok iz Ministarstva turizma poručuju da Crnoj Gori ne treba seks turizam, ali da nije njihova nadležnost da zabrane takvu “ponudu”.

“Organi lokalne samouprave daju dozvole za rad i usvajaju plan privremenih lokacija. Crnogorska turistička ponuda je raznovrsna, duž cijele obale možete naći mjesta koja su okarakterisana kao mirna i pogodna za porodični odmor, ali i mjesta koja su ekvivalent zabave i ludog provoda. Međutim, to nije opravdanje vlasnicima privremenih objekata da na ovaj način privlače turiste kako bi boravili u njihovim objektima. Strategijom razvoja turizma predviđeno je da Crna Gora bude lider u pojedim oblastima, ali nema potrebe za ovim vidom zabave”, rekao je juče “Vijestima” Nebojša Racković, pomoćnik ministra turizma.

Kao jedan od razloga, Racković potencira to što “naša zemlja ima dovoljno prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog nasljeđa da prezentuje turistima”: “Nema potrebe za ovim vidom zabave, pogotovo na šetalištima i javnim mjestima”.

Racković ukazuje da je kontrola ovih objekata u nadležnosti opštinske komunalne inspekcije ali i Uprave za inspekcijske poslove, odnosno Turističke inspekcije.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma ne podržava ovaj vid ponude, ponavljamo organi lokalne samouprave daju dozvole za rad i usvajaju plan privremenih lokacija i oni se, nažalost, za ovu turističku sezonu ne mogu izmijeniti. Morsko dobro i lokalne samouprave moraju usmjeriti više energije u rješevanju ovih problema počevši od naredne turističke sezone, jer ovakve predstave nanose mnogo štete imidžu turističke Crne Gore”, ističe Racković.

Scena iz Budve

Takozvane go-go plesačice ponovo su “dopunska ponuda” otvorenih šankova u Budvi uprkos oštroj akciji policije, uz saradnju Opštine i JP „Morsko dobro“, koji su pretprošle godine striktno zabranile “ples” na ulici. Nakon brojnih pritužbi, „Morsko dobro“ je pretprošle godine zaprijetilo svim zakupcima otvornih šankova, njih šest na šetalištu - Plavom i crvenom Trokaderu, Majamiju, Ambijentu, Rafaelu i Maltezu, pa su nakon toga djevojke „obučene“.

Sa takozvanih stejdžova, koji su izdignuti kako bi ih mogli svi vidjeti, morale su se “prizemljiti”. Sve je bilo uzalud pa se tako i danas mogu vidjeti gomile turista koji se guraju kako bi slikali djevojke u tangama, koje se uz ritam muzike uvijaju uz šipke.

Djevojke su uglavnom iz Srbije i Bosne, zarađuju dnevno i do 100 eura, a mnoge od njih su bile poznate beogradske manekenke, koje su bile angažovane i u spotovima domaćih hip-hop izvođača.

Djevojke su uglavnom iz Srbije i Bosne, zarađuju dnevno i do 100 eura

I dok se polemiše da li se iza “šetališnog striptiza” krije prostitucija, turistički poslenici upozoravaju da je sigurno da je ovakav vid vulgarne turističke ponude razlog i negativnih ocjena Budve.

Hoćeli djevojčice to shvatiti kao normalno ponašanje

U barskoj Komunalnoj inspekciji juče nijesu mogli da odgovore ko je dao dozvolu lokalima u Sutomoru za go-go plesačice na ulici, a istoričarka mr Jasmina Rastoder, poznata aktivistkinja NVO sektora koja se bavi zaštitom prava žena, kaže da je to “slika naše stvarnosti, našeg turizma i moralnog i svakog drugog posrnuća”.

“Nama je danas sve površno i komercijalizovano, ponegdje ima i stilizovanog kiča, no u najviše slučajeva on je ogoljen. Šta može zamisliti djevojčica koja šeta sa roditeljima ulicom i vidi polugolu tetu koja vrcka ili šta već. Hoće li na nju to ostaviti pozitivan utisak iz djetinjstva i ugraditi se u svijest kao neko normalno ponašanje, čim je javno”, naglašava Rastoder.

"Šta može zamisliti djevojčica koja šeta sa roditeljima ulicom i vidi polugolu tetu koja vrcka ili šta već"

Ona je ukazala da je logično pitanje je li mjesto go-go igračicama na ulici ili to ipak treba da bude u zatvorenom prostoru: “Nemam ništa protiv bilo kog zanimanja, to je naša svakodnevica, trk za karijerom na raznorazne načine, ali postoji i druga strana medalje, koliko te djevojke zarađuju za veče. Imam informaciju da je to i po 50 eura. I kakvu nam to daje poruku, šta je škola, vaspitanje i obrazovanje”.

Kupleraj u opštinskom objektu?

Priča o striptiz igračicama bila je glavna tema minulog skupštinskog zasjedanja SO Budva, a sve u svjetlu otvaranja striptiz bara „Mulen ruž“ u Mediteranskom sportskom centru, nadomak zgrada Opštine, policije i srednje škole. Beogradska striptizeta Branka Blek Rouz, koja svake večeri ima svoj kabaretski šou program, podigla je političke strasti u gradu.

Šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović tvrdio je da je nedopustivo da u okviru opštinskog preduzeća radi kupleraj i to na 20 metara od srednje škole, Opštine i policije. “To je gola prostitucija, trgovina bijelim robljem i obavlja se u opštinskom objektu. To je nezapamćeno i nezabilježeno”, naglašavao je Pejović. Kritike su stigle i od odbornice DPS-a Tijane Kotarac, dok je direktor MSC Ivan Ivanović tvrdio da igračice nijesu skroz gole i da će se klub zatvoriti 20. avgusta, prije nego što počne škola.

Galerija

Bonus video: