Ne žele jahte blizu starog grada

Skupština Opštine je prije dvadesetak dana jednoglasno usvojila zaključak o potrebi učešća Opštine u planiranju i valorizaciji Luke Budva i očuvanju Staroga grada kao kulturnog dobra
137 pregleda 0 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.11.2017. 20:38h

Opština Budva nezadovoljna je prednacrtom Državne studije lokacije ( DSL) koji se odnosi na Luku Budva i traži od Ministarstva održivog razvoja da preispita taj dokument.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović u dopisu upućenom ministru Pavlu Raduloviću navodi da je to neophodno uraditi jer rješenje ne omogućava održivi razvoj gradskog jezgra Budve.

Iz Radulovićevog resora prethodno su uputili urgenciju Opštini da se izjasni o prednacrtu DSL-a, kojim je ponuđeno urbanističko rješenje Luke Budva i najatraktivnije gradske zone.

Opština Budva jasno se odredila da u prostoru zaleđa Luke Budva ne podržava gradnju stambeno-poslovnih objekata, kao ni proširivanje marine u gabaritima koji bi nanijeli štetu ekosistemu akvatorijuma i devastirali Stari grad.

Skupština Opštine je prije dvadesetak dana jednoglasno usvojila zaključak o potrebi učešća Opštine u planiranju i valorizaciji Luke Budva i očuvanju Staroga grada kao kulturnog dobra.

Glavna zamjerka Opštine na prednacrt DSL-a, kako se navodi u Krapovićevom dopisu, je to što se ponuđena rješenje kose sa programskim zadatkom koji je uradio MORT.

“Konkretno, smatramo da je ponuđena planska rješenja potrebno preispitati u cilju što kvalitetnijeg urbanističkog rješenja koje će omogućiti održivi razvoj gradskog jezgra, u čemu prvenstveno smatramo da obavezno planom treba definisati da u prvoj liniji prema Starom gradu ne treba planirati vezove za jahte, obezbijediti operativnu obalu za potrebe lokalnog stanovništva, a dizalicu za plovila planirati što dalje od zidina Starog grada. Stvoriti preduslove za uvođenje linijskog pomorskog saobraćaja, razmotriti mogućnost smanjenja planiranog proširenja luke i marine, što je neohodno jer su evidentirana dva podvodna arheološka lokaliteta u neposrednoj blizini Starog grada“, navodi Krapović.

Navodi i da plažu Pizana treba definisati kao javno kupalište, te planski definisati pitanje odvođenje atmosferske kanalizacije u more.

“Smanjiti planiranu bruto-građevinsku površinu objekata koji nemaju javnu namjenu. Zbog činjenice da je saobraćajna komunikacija ka Starom gradu već sada u restriktivnom režimu, potrebno je definisanje jedne lokacije za izgradnju parking ili garažnog prostora“, navodi Krapović u dopisu upućenom ministru Raduloviću.

Bonus video: