Ne zloupotrebljavam, već od drugih štitim njegovu imovinu

Staratelj građanina XX o mišljenju kancelarije ombudsmana i tvrdnjama rođaka
5272 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Mix/pixabay.com
Ilustracija, Foto: Mix/pixabay.com

Staratelj građanina XX, kojem je prije 10 godina djelimično oduzeta poslovna sposobnost, tvrdi da ne zloupotrebljava imovinu svog štićenika, kako to tvrde pojedini srodnici.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je u mišljenju saopštio da je podgorički Centar za socijalni rad napravio više propusta, što je dovelo u pitanje prava građanina, a što su “Vijesti” ranije objavile.

Zaštitnik je postupao po pritužbi rođenog brata XX, koji je tvrdio da staratelj navodno zloupotrebljava imovinu štićenika.

Staratelj XX, čiji je identitet poznat redakciji, poručuje da to nije tačno, a što može potvrditi više advokata i ljekara.

Kaže da je njegov štićenik od kraja devedestih do 2009. u više navrata bio hospitalizovan u bolnici u Dobroti.

“Preuzeo sam starateljsvo 2008, a od aprila 2009. moj štićenik je u stanu u Podgorici. Njegovo zdravstveno stanje je bilo zadovoljavajuće do 2016 godine. Od tada do 2018. smo se borili sa zdravstvenim problemima, ali je onda otišao na novu šestomjesečnu hospitalizaciju. Izašao je u decembru 2018. i uspješno kontrolišemo zdravstvene probleme”, kazao je staratelj “Vijestima”.

Objašnjava da njegov štićenik ima brata.

“Braća imaju zajedničku imovinu. Njegov brat je, shodno sudskoj presudi iz 2015, trebalo da mom štićeniku vrati novac po osnovu izdavanja zajedničkog stana u Podgorici. Nedavno smo pokrenuli i drugi spor u vezi sa izdavanjem placa u Dobrim vodama. Plac je na samoj obali, a imamo dokaze da se izdaje najmanje od 2016. godine.

Kad je prije nekoliko godina mom štićeniku blokirana penzija zbog dugovanja Vodovodu u iznosu od 1.800 eura za utrošak u kući koja se koristi za izdavanje turistima, a moj štićenik nikakve koristi nema od toga, onda sam riješio da krenem u proces diobe imovine”, kaže staratelj, napominjući da je svom rođaku isključivo i uvijek samo pomagao.

Bonus video: