Ne zna se ko je definisao šta VCG-u treba

Više od mjesec MO ne odgovara koji su minimalni taktičko-tehnički zahtjevi definisani za lakooklopna vozila
2531 pregleda 3 komentar(a)
Pripadnici VCG-a koriste “Oshkosh” vozila u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović
Pripadnici VCG-a koriste “Oshkosh” vozila u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović

Ministrarstvo obrane (MO) nije odgovorilo koje su tražene taktično-tehničke karakteristike za lakooklopna vozila koja resor Predraga Boškovića namjerava da kupi za potrebe Vojske Crne Gore (VCG).

Za 67 ovakvih vozila za potrebe tzv. deklarisanih jedinica Kopnene vojske, a koja su, između ostaloga, predviđena za učešće u NATO misijama u inostranstvu, država namjerava da se kreditno zaduži 30 miliona eura.

“Vijesti” su 25. juna pitale MO koji su minimalni taktičko-tehnički zahtjevi definisani za vozila, počev od konfiguracija pogona točka 4x4, 6x6 ili 8x8, gabarita, težine, nivoa balističke zaštite, tipa i snage motora, vrste mjenjača, nosivost u težini korisnog tereta/broja vojnika, maksimalne brzine, mogućnosti savlađivanja vodene prepreke, savlađivanja rova, maksimalnog uspona, makimalnog bočnog nagiba, ulaznog/odlaznog ugla i naoružanje. Do danas odgovor nije stigao, iako ništa od traženih podataka ne spada u domen vojne tajne.

Iz tog resora je ranije medijima rečeno da je po definisanju karakteristika, MO obavilo konsultacije sa renomiranim svjetskim proizvođačima ove vrste vozila iz različitih zemalja.

“Vijesti” su nedavno pisale da su u užem izboru američki “Oshkosh”, italijanski “Iveco”, španska “Urovesa”, izraelski “Sendstorm” i turski “NMS Nurol Makine”.

Imajući u vidu da MO traži vozilo koje može prevesti makismalno pet vojnika sa njihovim naoružanjem i opremom, da traži vozila sa balističkom zaštitom u skladu sa NATO standardom “STANAG 4569”, nivo 2 balističke zaštite od puščanih projektila, te 2a i 2b nivo za protivminsku zaštitu, u uži izbor ulaze “Ivecov” model “LMV Lince”, španski “URO VAMTAC”, turski “BMC Vuran” i “Nurol Makina NMS”, izraelski “Musketeer”, odnosno “Oshokshev L-ATV”.

S obzirom na to da su iz MO ranije kazali da su uzete prvenstveno one ponude kompanija čija vozila pripadnici VCG-a koriste tokom aktivnosti u međunarodnim misijama, to sugeriše prednost “Oshkosha”, čija vozila crnogorski vojnici koriste u Avganistanu.

U korist toga ide i to šo se prilikom posjete Vašingtonu pomoćnica ministra odbrane za materijalne resurse Alma Ljuljanaj Jovićević srela upravo sa predstavnicima “Oshkosha”. Ukoliko američka ponuda bude prihvaćena, Crna Gora će biti treća država u Evropi nakon Velike Britranije, Litvanije i Slovenije, koja je kupila “Oshkosheva JLTV”, lakooklopna višenamjenska taktička vojna vozila. “Oshkosh L-ATV” izrađuje se u šest različitih varijanti od one za opštu upotrebu, preko nosača različitog naoružanja do izviđačke ili sanitetske verzije, a u zavisnosti od opreme košta od 250.000 u osnovnoj varijanti do 560.000 dolara u specijalizovanim i posebno opremljenim varijantama.

Nepoznat nalaz komisije za “Mašana”

Iz MO ne odgovaraju na pitanja o tome kakvi su zvanični nalazi komisije, odnosno jedinica VCG-a koje su proteklih mjeseci vršile testiranje prototipa prvog crnogorskog lakooklopnog vozila „Mašan“.

Iza tog vozila, koje je prije tačno godinu predstavljeno u kasarni „Masline“ u prisustvu ministra odbrane, stoji javnosti potpuno nepoznata kompanija “Montenegro Armour Group” iz Bijelog Polja (MAG).

Iz te firme, kao ni iz MO, javnosti nisu detaljnije predstavili tehničke karakteristike „Mašana“, ali su iz resora odbrane u saopštenju povodom otkrivanja vozila u Podgorici, o MAG-u govorili kao o „fabrici“ i „začetku vojne industrije u Crnoj Gori“.

Iz priloženih fotografija moglo se zaključiti da je „Mašan“ najvjerovatnije napravljen na mehaničkoj platformi (šasija, motor i transmisija) pik-ap terenskog vozila marke „ford ranger“.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, vozilo je krajnje neslavno prošlo, posebno u domenu balističke zaštite koju je trebalo da pruža posadi od pogodaka zrna streljačkog naoružanja, fragmenata artiljerijske municije i detonacije improvizovanih eksplozivnih naprava manje snage.

VCG je testirala vozilo nekoliko mjeseca, a ministar Bošković je javno izjavio da je pokazalo značajne nedostatke tokom tog testiranja što je, kako je kazao, normalno kada je u pitanju prototip. Ranije je saopšteno da je MAG dužan da napravi novo vozilo na bazi dobijenih primjedbi nadležnih, što će biti testirano.

Bonus video: