Neće više da trpe "Minut, dva”: Savjet Agencije želi strožu kaznu za Pink M

Džafiću je naloženo da “razmotri strože kažnjavanje” Pinka prilikom sljedećeg kršenja programskih standarda i Zakona
211 pregleda 66 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2017. 14:10h

Član Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Edin Koljenović kazao je da to tijelo neće tolerisati kontinuirano kršenje programskih standarda televizije “Pink M”.

Savjet AEM juče je nakon razmatranja upozorenja emiteru “Pink M”, naložio izvršnom direktoru Abazu Džafiću da prilikom sljedećeg kršenja normi Zakona o elektronskim medijima ili podzakonskih akata Agencije “razmotri preduzimanje strože kazne” prema pomenutoj televiziji.

Ovakav zaključak predložio je član Savjeta AEM Darko Ivanović, a podržali su ga Koljenović i njihov kolega Ranko Vujović.

AEM je do sada izdao 12 upozorenja televiziji Pink M, od kojih je čak devet po istom osnovu kršenja Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o programskim standardima Agencije. U proceduri su još dva prigovora na rad ove televizije, a Džafić će po prigovorima postupiti u narednih dvadesetak dana.

Riječ je o prigovorima direktora kompanije “Daily press” (ND Vijesti) Željka Ivanovića i direktorice TV Vijesti Marijane Bojanić.

“Ukoliko se ponašanje emitera TV Pink ne popravi u skladu sa izdatim upozorenjima, lično ću se zalagati da se izrekne snažnija upravno nadzorna mjera”, kazao je Koljenović “Vijestima”. On smatra da Agencija mora pokazati jasan stav da će djelovati u skladu sa propisima, a kontinuirano kršenje Zakona i Pravilnika sankcionisati strožim kaznama predviđenim istim aktima.

“Negativni efekti i posljedice koje ovakvo izvještavanje u informativnom programu ima po ukupnu medijsku scenu, a koje se odnosi na kršenje načela tačnosti, objektivnosti, nepristrasnosti, kao i odredbi koje definišu da mišljenja i komentari moraju biti odvojeni od činjeničnig izvještavanja, a njihov izvor ili autor prepoznatljivi, nijesu male i obaveza Agencije je da stane jasno u zaštitu javnog interesa građana”, saopštio je Koljenović.

Željko Ivanović se AEM-u najviše puta žalio na izvještavanje televizije Pink M, a posljednja tri prigovora usvojena su polovinom marta.

Ovi prigovori odnose se na blaćenje novinara i urednika dnevnog lista i televizije "Vijesti", koje je Pink M označavao kao pomagače terorista i da su u vlasništvu kriminalaca i kriminalnih organizacija.

Željko Ivanović se AEM-u najviše puta žalio na izvještavanje televizije Pink M, a posljednja tri prigovora usvojena su polovinom marta

“Ovako su januara prošle godine službenici Miodraga Perovića pokušali da osudom jednog terorističkog čina pokažu solidarnost sa građanima Francuske... Tada je najvažnije bilo priključiti se osudi terorizma, naravno uz prisustvo ambasadora i stranih diplomata i očekivati iz toga neku korist ili podršku na kakvu su inače vlasnici ovog medija navikli... I koliko god sad neko od vojnika Miodraga Perovića pokušavao da izmisli razloge zbog kojih učestvuju u pomaganju uhapšenim kriminalcima, svima je jasno da iz ove posrnule medijske kuće isijava žal zbog neuspjelog krvoprolića”, jedan je od primjera izvještavanja u prilogu Pinkove emisije Minut, dva.

Međutim, i za ove prigovore Pinku je Džafić izrekao samo upozorenje.

Darko Ivanović je ranije najavio da će, ukoliko Džafić ne izrekne konkretniju mjeru, predložiti da to učini Savjet kao drugostepeni organ. On je tada najavio da će podnijeti ostavku ukoliko se njegov zahtjev ne prihvati.

U regionu ne trpe kršenje TV principa

Koljenović smatra da je trenutni zakonski okvir jako loš, jer ne precizira iznos novčane kazne kao strože sankcije nakon upozorenja Agencije za kršenje standarda, već isključivo privremeno oduzimanje odobrenja u roku do mjesec dana.

Međutim, tvrdi da praksa privremenog oduzimanja odobrenja za emitovanje nije strana ni emiterima u regionu i šire koji su ovu mjeru koristili po različitim osnovama, šta je Savjet AEM-a saznao iz informacije o uporednoj praksi:

“Kao što je to bio slučaj u Sloveniji na dva ili tri sata u nekoliko navrata, ili Hrvatskoj u tri slučaja zbog kršenja programskih standarda u rokovima od tri i 30 dana, dok je u Srbiji regulator izrekao mjeru privremene zabrane objavljivanja sadržaja u trajanju od 24 časa”, piše u saopštenju.

Zakonom o elektronskim medijima propisano je da će odobrenje za pružanje audio-vizuelnih (AVM) usluga privremeno, u trajanju do 30 dana, biti oduzeto ukoliko pružalac istih i poslije izricanja mjera upozorenja i novčane kazne krši iste odredbe o programskim standardima.

Vujović je novi predsjednik Savjeta, prihodovali oko milion

Savjet AEM-a juče je za predsjednika tog tijela izabrao dosadašnjeg člana Ranka Vujovića.

Dosadašnji predsjednik Mladen Lompar, zbog bolesti nije prisustvovao većini održanih sjednica.

Savjet je na istoj sjednici usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju Izvještaj o radu Agencije za elektronske medije za 2016. godinu, u kojoj je Agencija ostvarila ukupan prihod u iznosu od 1.051.495 eura, rashodi su iznosili 800.412 eura, što znači da je ostvarena pozitivna razlika u iznosu od 251.083 eura.

Bonus video: