"Neću kesu, imam ceger" za spas planete

Ekološke kampanje su 12. januara u Bijelom Polju, 13. u Nikšiću i 14. januara u Podgorici
219 pregleda 7 komentar(a)
eko ceger, Foto: Delegacija EU
eko ceger, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 11.01.2018. 07:11h

Delegacija Evropske unije počela je drugu fazu kampanje “Budu šampion”, čiji je cilj podizanje svijesti o štetnom uticaju plastičnih kesa.

Kampanja je počela u julu 2017, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, a aktivnosti su bile usmjerene na probleme pravilnog odlaganja otpada.

“U okviru ekološke kampanje, od 12. do 17. januara stanovnicima sa područja pet nacionalnih parkova, “Lovćen”, “Skadarsko jezero”, “Biogradska gora”, “Durmitor” i “Prokletije” biće podijeljeno 7.000 platnenih cegera, na kojima se nalazi slogan kampanje “Neću kesu! Imam ceger!, saopšteno je juče iz Evropske delegacije u Podgorici.

Istraživanje, koje je sporovedeno u avgustu 2017. na području nacionalnih parkova, pokazalo je da su plastične kese glavni zagađivač prirode. U prirodi plastičnoj kesi treba više od 400 godina da se razgradi, a spaljivanjem četiri plastične kese potroši se ista količina kiseonika koliko čovjek potroši za jednodnevno disanje.

Isto istraživanje pokazuje da domaćinstvo prosječno baci jednu plastičnu kesu dnevno.

“Primjenjujući primjere dobre prakse iz zemalja EU, u kojima se sve više koriste biorazgradivi, platneni cegeri, samo jedna porodica u toku jedne godine može da smanji količinu plastičnih kesa u prirodi za 365 komada”, piše u saopštenju.

Stanovnici pet nacionalnih parkova će 17. januara, uz “Vijesti”, dobiti platnene i promotivne cegere.

Bonus video: