Nedžad Drešević: Naknade za majke su veliki namet

Pretpostavljam da će u Skupštini amandmanski reagovati na predlog Vlade da se smanji iznos naknada, kazao Andrija Popović
120 pregleda 70 komentar(a)
Nedžad Drešević, Foto: Bošnjačka stranka
Nedžad Drešević, Foto: Bošnjačka stranka
Ažurirano: 20.12.2016. 21:06h

Bošnjačka stranka (BS) i Liberalna partija (LP) još nijesu odlučile da li će u Skupštini podržati Vladinu odluku da se majkama troje i više djece smanji iznos doživotne naknade .

Poslanik BS-a Nedžad Drešević juče nije precizirao kako će glasati, iako zahvaljujući njihovom amandmanu više hiljada žena sa biroa rada prima 192 eura mjesečno.

On je rekao “Vijestima” da će sačekati stav partije o tom pitanju, ali i da je iznos predviđen za naknade “vjerovatno veliki namet”.

Poslanik LP-a Andrija Popović, koji je ranije u Skupštini glasao za to da majke dobiju naknadu, kazao je da mu se ideja o smanjenju ne sviđa i da se moralo reagovati na drugi način.

Odgovorio je da je to njegov stav i da se moraju dogovoriti unutar partije o tome kako će glasati:

“Moje mišljenje je da javnim funkcionerima treba više smanjiti primanja, kako bi se makar simbolično pokazalo je da je njima smanjenje veće nego majkama”.

Popović je juče istakao da “pretpostavlja da će u Skupštini amandmanski djelovati na ovaj predlog”.

Poslanik SNP-a i predlagač izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj za štiti Aleksandar Damjanović juče je upozorio da bi “igre u vidu takozvanih amandmana, kojim bi se licitiralo smanjivanje naknada, bile providne”.

“Zato se nadam da će kolege ostati dosljedne i principijelne i da će odoljeti političkim i svakim drugim pritiscima incijatora ove blamaže”.

Prema odluci Vlade, majkama troje i više djece koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, naknada bi bila smanjena sa 336 na 264 eura, odnosno 22 odsto.

Ženama koje su na Birou rada bile najmanje 15 godina naknada bi se smanjila sa 192 na 144 eura, ili za 25 odsto.

Za izglasavanje predloga neophodan je glas 41 poslanika.

DPS koji je ranije glasao protiv naknada ima 35 poslanika u Skupštini.

Ukoliko Popović i poslanik Force Genci Nimanbegu, koji su prošle godine glasali za naknade , ostanu principijelni, DPS sa svim koalicionim partnerima nema dovoljno glasova za ovaj predlog.

U Skupštini su još i dva poslanika Socijaldemokrata (SD), jedan Hrvatske građanske inicijative (HGI) i dva BS - Drešević i Ervin Ibrahimović.

Damjanović je ocijenio da Vlada u kontinuitetu saopštava netačne podatke - da je za naknade neophodno 70 miliona eura godišnje.

“Pozivam odgovorne da precizno saopšte tačne cifre i tačan neto efekat naknada, jer je on mnogo niži kada se uzme u obzir da je veliki broj naknada zamijenjen za penzije i zarade u javnom sektoru, i da su na taj način rasterećeni izdaci fondova, odnosno budžeta”.

Damjanović je zaključio da je Vlada u isti koš stavila one sa najvećim primanjima i najugroženiju kategoriju stanovništva:

“Valjda da solidarno podijele teret, kao još jedan, originalni doprinos obesmišljavanju ustavnog načela socijalne države”.

BS iz Bijelog Polja podsjeća centralu da su koautori zakona

Opštinski odbor Bošnjačke stranke Bijelo Polje apelovao je juče na dvojicu poslanika te partije da u Skupštini ne podrže predlog o smanjenju naknada za majke za troje i više djece. Istakli su da bi takva odluka najviše pogodila majke sa sjevera države, koje su socijalno najugroženije, podsjetivši kolege iz Skupštine da su koautori zakona. Predsjednik BS -a Rafet Husović juče nije odgovorio kako će se ta partija odrediti prema predlogu.

“Državni udar na srednji sloj i siromašne”

Član predsjedništva SPD-a Izet Bralić juče je saopštio da je Vlada u susret Novoj godini odlučila da izvrši državni udar na srednji sloj i siromašne građane.

On je rekao da SDP posebno interesuje kako će predlog za smanjivanje nadoknada predložiti ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić (BS) - jedne od partija koje su odluku podržale u parlamentu.

Bonus video: