Neizvjestan završetak miniobilaznice u Podgorici

Iako se radovi na miniobilaznici privode kraju, neriješeni imovinsko-pravni odnosi u Ulici Prve proleterske i dalje koče završetak posla.
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 17:54h

Tako Vasilije Miličković tvrdi da će svojim životom braniti zemljište od 775 metara kvadratnih s jedne i tri metra kvadratna s druge strane ulice, za koje je Uprava za nekretnine dozvolila izvršenje prinudne eksproprijacije za 5. maj.

Miličković navodi da ga za osam godina niko iz administracije nije zvanično pozvao na razgovor i dogovor oko naknade za oduzetu zemlju i da nije još dobio presudu Ministarstva finansija na njegovu žalbu na rješenje o eksproprijaciji.

"Taj terorista obavljao je razgovore sa mojim komšijama po ulici, pa je vjerovatno mislio da će i sa mnom tako uličarski da završi posao“, naveo je Miličković, komentarišući poteze gradonačelnika Miomira Mugoše.

On je naveo da ne zna ni koja je cijena, ni koliko mu zemlje uzimaju, ali da će najavljenim bagerima i policiji „vratiti istom mjerom“.

"Oslobođen sam straha, samo mi je žao što znam da će Mugoša poslati nedužne ljude na moj posjed, a volio bih da se on pojavi pri izvršenju prinudne eksproprijacije“, kazao je Miličković.

On kaže da bi, u svakoj ozbiljnijoj zemlji, „koja nema dželata“, prije početka radova morala biti riješena imovinsko-pravna pitanja, a ne da se narodu na ovakav način oduzima zemlja.

"Znam ja da je njima frka da završe posao do Dana državnosti i baš ih briga za zakonsku proceduru", ocijenio je Miličković.

Miličković je 2004. godine završio u zatvoru na par sati, jer nadležnima nije dozvolio da mu sruše ogradu na imanju. Nekoliko Miličkovićevih komšija takođe negoduje zbog oduzimanja zemlje, pa je nekoliko ljudi iz obližnjih kuća najavilo da će voditi i sudske procese protiv Glavnog grada.

Uprava za nekretnine je na osnovu predloga za eksproprijaciju Direkcije za imovinu, radi izgradnje I faze miniobilaznice u zahvatu DUP-a „Prvoborac“, donijela rješenje o eksproprijaciji Miličkovićevog zemljišta, na koje je vlasnik uložio žalbu Ministarstvu finansija, koje je rješenjem od šestog aprila odbilo žalbu.

Direktorica Direkcije za imovinu Nada Stanišić rekla je „Vijestima“ da je, na osnovu konačnog Rješenja o eksproprijaciji, Direkcija za imovinu zatražila zahtjevom od 21. aprila uvođenje u posjed eksproprisanih nepokretnosti usljed hitnog izvođenja predviđenih radova u skladu sa čl. 29 Zakona o eksproprijaciji.

"Po ovom zahtjevu podgorička Uprava za nekretnine je dana 27. aprila donijela zaključak o dozvoli izvršenja prinudnim putem, čije je izvršenje zakazano za peti maj", navela je Stanišić.

Iz Grada tvrde da su sve učinili

Iz Glavnog grada je saopšteno da su “učinili sve da sa vlasnicima zemljišta na trasi miniobilaznice na profesionalno korektan način postignu dogovor i razriješe imovinsko-pravne odnose”.

"Vlasnici katastarskih parcela u Ulici Prve proleterske brigade Dragan Popović, Nevenka Marković, Milka Sekulić, Radonja Sekulović, Momir i Veselin Sekulović, Vojislav Madžgalj, Branko Perić, Slavica Jelić, Bogdan Laban, Nasto Milošević i Vasilije Miličković nijesu saglasani sa katastarskim granicama i tvrde da su u katastarskom operatu, pri njegovom formiranju, napravljene greške”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su ograde ovih vlasnika postavljene van katastarskih granica, na uzurpiranoj imovini Glavnog grada, i da oni nastoje da onemoguće izvođenje radova na ovoj saobraćajnici.

"S obzirom da obilježavanje katastarskih granica nije u nadležnosti Glavnog grada, već Uprave za nekretnine, Glavni grad će, kao što je to do sada činio, poštovati jedino validne i zvanične katastarske podatke", piše u saopštenju službe za odnose s javnošću Glavnog grada.

Bonus video: