Neko će morati da plati komunalije za hotel "As"

Opština zatražila od Privrednog suda da imenuje punomoćnika kako bi presuda od prije osam godina o naplati komunalija između Opštine Budva i firme „Nega tours“, za gradnju hotela u Perazića dolu postala pravosnažna
4519 pregleda 5 komentar(a)
Hotel “As” u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović
Hotel “As” u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović

Budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine zatražio je od Privrednog suda da postavi punomoćnika, kako bi presuda koja je donijeta prije osam godina o naplati komunalija između Opštine Budva i firme „Nega tours“, za gradnju hotela “As” u Perazića dolu postala pravosnažna.

Time bi višegodišnja agonija, jer presuda nije mogla postati pravosnažna pošto nije mogla biti uručena vlansiku hotela, napokon bila prekinuta, a Opština Budva stekla pravo da naplati milionski iznos za komunalije.

Opština je još prije deceniju, dok je gradom upravljala koalicija DPS-SDP utužila “Nega tours“ za poništenje ugovora za komunalije vrijedne 2.803.994 eura.

Kako su “Vijestima“ saopštili iz Sekretarijata, Opština Budva je u tužbi tražila da se utvrdi da je Ugovor o regulisanju plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za hotelski kompleks „Adriatic star“ zaključen između nje i „Nega tours“ ništavan. „Privredni sud u Podgorici je 16. decembra 2011. donio presudu zbog propuštanja. Presuda nije postala pravosnažna zato što nije mogla biti uručena “Nega toursu“. Opština Budva je poslala podnesak sudu kojim traži da sud postavi punomoćnika za prijem pisama, kako bi se data odluka opravosnažila“, navodi se u izvještaju o sudskim procesima koji se vode.

Komunalije za hotel “AS“ napravila je prije deceniju i po opštinska vlast, koju je činila koalicija prosrpskih partija i LSCG.

Sporno je to što su komunalije bile obračunate samo za 27.203 kvadrata hotela, koje je investitor dogradio, i to po cijeni od 71,58 eura po kvadratu. Nakon izvedene računice investitor je trebalo da izmiri 3,5 miliona, ali uz važeći popust od 20 odsto, na kraju se došlo do sume od 2,8 miliona eura.

Od tog iznosa investitor je uplatio samo 650 hiljada eura, a ostatak je trebalo da izmiri izgradnjom trafo-stanice u vrijednosti od 432 hiljade eura, uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od 567.074, kanalizacionog kraka vrijednog 60 hiljada, da rekonstruiše put u vrijednosti 100 hiljada, te rekonstruiše tunel i pješačku stazu do Petrovca za pola miliona eura, kao i postavi visokonaponsku mrežu vrijednosti 60 hiljada eura.

Osim što hotel nikada nije završen, “Nega tours“ nijednu od ugovorenih investicionih obaveza nije realizovao.

Hotel “As” je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, a jedna od najljepših uvala uništena.

U oktobru prošle godine Privredni sud je uveo stečaj u rusko-crnogorsku kompaniju “Nega turs Montenegro” kojoj je država 2002. godine prodala hotel “As”, jer nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Obaveza investitora, kome je hotel “As” prodat za pet miliona maraka, je bila da uloži 22 miliona maraka i da hotel završi do kraja 2003.

Vlada je u februaru 2014. godine investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa Vlada je početkom 2016. godine tražila raskid ugovora. Hotelska grupa “Budvanska rivijera”, koja je prodala “As“ je u maju 2016. godine po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora.

Iako se „Nega tours“ i dalje zvanično u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao vlasnik hotela, Ministarstvo turizma je prije tri godine podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su Sber banku, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade. Protiv Sber banke su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove fime u toj državi zbog garancije.

Tužilaštvo i dalje izviđa privatizaciju

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. predmet povodom privatizacije hotela “As” koji je u fazi izviđaja.

Zbog privatizacije hotela 2016. je održano kontrolno saslušanje tadašnjeg ministra turizma Branimira Gvozdenovića pred skupštinskim odborom za ekonomiju. Skupština je, nakon toga, usvojila zaključke odbora, od kojih je najvažniji da se u slučaju raskida ugovora hotel ne može vratiti “Budvanskoj rivijeri”, već se mora tretirati kao imovina države.

Bonus video: