Neko je digao kredit od 5.000 eura na moje ime

I odbornica jedna od blizu 370 Kolašinki i Kolašinaca , na čije ime je, bez njihovog znanja, podignut kredit u "Atlas banci", prema sumnjama kolašinskog tužilaštva...
253 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka Kolašin, Foto: Neda Bogavac
Atlas banka Kolašin, Foto: Neda Bogavac
Ažurirano: 04.04.2016. 14:38h

Članica Predjedništva Demosa i odbornica te stranke u kolašinskoj Skupštini opštine (SO) Neda Bogavac tvrdi da je jedna od blizu 370 Kolašinki i Kolašinaca , na čije ime je, bez njihovog znanja, podignut kredit u „Atlas banci“.

Tužilac je Bogavac, kako se navodi u njenom pismu, pozvao na davanje izjave u svojstvu svjedoka u krivičnom postupku protiv Dragane Rakočević i drugih, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

"Nikada nijesam bila klijent Atlas banke, niti sam ikada koristila njihove usluge, ali na moje ime je podignut kredit u iznosu od 5.000 eura i to 10.05.2014. godine. Obratila sam se službenicima Atlas banke u Kolašinu i tražila izveštaj, evidenciju o kreditnoj zaduženosti na svoje ime, tek da vidim koliko trošim i zadužujem se bez vlastitog znanja? Šok je dostigao vrhunac kada mi je u banci saopšteno da ne postoji ni jedan dokument koji dokazuje moju kreditnu zaduženost, ali moje kreditno zaduženje u iznosu od 5.000 evra ipak postoji? Pitam službenike kako je Atlas banka došla do mog jedinstvenog matičnog broja? Tišina! Ne umiju da objasne”, navodi Bogavac u pismu .

Ona je dodala da je "Atlas banci" obećala sudski spor i pozvala sve nadležne državne institucije „da se sa punom i dužnom pažnjom posvete što hitnijem rešavanju nemile situacije, u kojoj je blizu 370 Kolašinki i Kolašinca“.

Kako odbornica Demosa a navodi u otvorenom pismu, "mnogi nemaju novca za privatne krivične i parnične tužbe, a kroz ove mahinacije službenika i njihovih nalogodavaca u "Atlas banci" višestruko materijalno i nematerijalno su oštećeni.

"Užasno je i saznanje da su na ovako besprizoran način kreditno zaduženi čak i beskućnici koji se povremeno pojavljuju u Kolašinu! Pitam se nakon što je prošao prvoaprilski šok, na koji način građani Kolašina i Crne Gore mogu da se zaštite od organizovanih kriminalnih grupa poput ove iz Atlas banke, čija bahatost nije ustuknula ni pred kim! Zaradili su, iskompromitovali i opljačkali nas podjednako, bili lokalni funkcioneri, zaposleni, nezaposleni, beskućnici…", navodi se u pismu.

Specijalno državno tužilaštvo, u februaru, proslijedilo je Osnovnom državnom tužiocu u Kolašinu prijavu, koju je „Atlas“ banka podnijela protiv troje svojih doskorašnjih službenika, pod sumnjom da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Kako je nedavno saopštio osnovni državni tužilac Vojislav Grujić, krivična prijava je podnesena protiv D.R. , L. B. I M.M., bivših službenika kolašinske poslovnice te banke. Oni su, tokom minulih nekoliko godina, prema nezvaničnim informacijama, u obliku kredita podizanih na imena sugrađana, te koristeći ušteđevine klijenata banke ili dozvoljene “minuse” iskoristili više od pola miliona eura.

Bonus video: