Neko na plažu istovario kubike zemlje, nadležni traže pomoć građana

“Nasuta zemlja dospijeva u more i izaziva zamućenje. To negativno utiče na biljke”, saopšteno je juče iz Instituta
116 pregleda 6 komentar(a)
plaža Štrbine, Foto: Radomir Petrić
plaža Štrbine, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.02.2018. 19:45h

Iz Morskog dobra saopštili su “Vijestima” da ne znaju ko je na plažu Štrbine na Maljeviku prošlog vikenda istovario kubike zemlje. Osim službenika tog javnog preduzeća, na mjesto događaja izašli su i službenici barske Komunalne policije. “Postupajući po prijavi građana, utvrdili smo da se na lokaciji iznad plaže - na dijelu zemljištva u vlasništvu Opštine Bar i u zoni Morskog dobra, nalazi veća količina deponovane zemlje. Velika količina atmosferskih padavina i aktiviranje obližnjeg potoka uslovili su spiranje i odron zemlje na plažu. Prilikom komunalnog nadzora, nismo zatekli počinioce prekršaja, te nismo mogli preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, saopštio je ”Vijestima” v.d. načelnika barske Komunalne policije Stevo Pejović.

Pozvao je građane, nevladine organizacije i privredna društva da im dostave video zapise i fotografije osoba koja istovaraju građevinski materijal i komunalni otpad na javnoj površini bez odobrenja nadležnog organa Opštine: “Kako bi se protiv počinioca prekršaja preduzele mjere i radnje iz naše nadležnosti”. Iz kotorskog Instituta za biologiju mora objavljeno je da je takvo nasipanje plaže zemljom “višestruko štetno i nedozvoljeno”, jer prouzrokuje niz negativnih posljedica. “Nasuta zemlja spiranjem dospijeva u more i izaziva veliko zamućenje. Ono negativno utiče na biljke kojima je potrebna svjetlost za proces fotosinteze, i na filtratorne organizme koji bivaju zagušeni suspendovanim česticama. Mijenja se količina organske materije u vodi, pa to može izazvati cvjetanje mora - premnožavanje mikroskopskih organizama i lančane posljedice u vezi sa tim. Najočiglednije je da je šljunkovita plaža zatrpana zemljom pa su organizmi koji tu žive potpuno zatrpani, a i atraktivne šljunkovite plaže više nema”, istakli su iz kotorskog Instituta.

Oskudan živi svijet na plaži šljunkovitoj “Živi svijet na šljunkovitim plažama je oskudan jer ekološki uslovi na njima veoma variraju. Na njima se nekada pojavljuju i naslage detritusa, pogotovo lišća morskih trava koje obezbjeđuju organsku materiju i specifično stanište za neke organizme, a velike nakupine ostataka morskih trava umanjuju snagu talasa i čuvaju obalu od erozije”, naveli su iz Instituta za biologiju mora.

Bonus video: