Neko truje pse, i djeca u opasnosti

Doktorka Aleksandra Grbović, čiji je pas uginuo, kaže da je našla tragove veoma opasnog insekticida koji je zabranjen u Evropi i Americi još 2002.
81 pregleda 7 komentar(a)
Trovanje pasa, Foto: A. Grbović
Trovanje pasa, Foto: A. Grbović
Ažurirano: 14.02.2017. 20:38h

Nekoliko pasa uginulo je proteklih dana na Žabljaku nakon trovanja, a nadležni ne znaju ko je za to odgovoran.

Ana Grbović kaže da je u četvrtak veče zatekla svog njemačkog ovčara u mukama umire u dvorištu. Priča da je pozvala veterinara, objasnila mu simptome i dobila odgovor da je najvjerovatnije otrovan.

Njena kćerka dr Aleksandra Grbović kaže da je vidjela kako njen pas umire uz jezivo drhtanje tijela, povraćanje i mnogo bale oko usta. Kaže da je u blizini kuće vidjela tragove insekticida koji može biti opasan i po djecu:

“Naša kuća je u prometnoj ulici prema Crnom jezeru. A nekoliko stotina metara dalje, u blizini hotela 'Jezera', vidjela sam u snijegu mrlju jarko žute boje koja podsjeća na tragove urina. Radi se o 'kreozinu' koji svojim mirisom mami pse da ga onjuše, što je dovoljno da nastupi smrt. Ovaj otrov se nekada upotrebljavao u poljoprivredi kao insekticid, međutim zbog svoje izrazite toksičnosti zakonom je zabranjen od 2002. i u Evropi i u Americi. Toliko je toksičan da je dovoljno nekoliko mikrograma da ubije psa. Baš tamo gdje sam pronašla i fotografisala uzorak ima mnogo prolaznika. Naročito je opasan za djecu koja ga dodirnu. Ubrzo nakon toga dobijaju mučninu, nagon za povraćanje, temperature, grčenje muskulature ekstremiteta i disajnih puteva”.

Veterinar Vlado Terzić kaže da su dva građanina tražila pomoć.

“Evidentni su simptomi trovanja, ali se ništa ne može utvrditi bez laboratorijskih nalaza. Do toga nije došlo jer nedostaju uzorci”. U policiji kažu da ne znaju ništa o trovanju pasa.

Ni gradonačelnik Veselin Vukićević juče nije imao informacije o tome.

Načelnik Komunalne policije Nikola Dubljević kaže da su u četvrtak dobili prijavu za dva uginula psa u prigradskom naselju Prisoji.

“Obavijestili smo veterinara koji je, isključujući bjesnilo, naložio bezbjedno uklanjanje što su uradili radnici čistoće. Nemamo dopis policije o prijavama građana...

Komunalno preduzeće, po riječima direktora Radenka Radulovića, uklonilo je tri uginula psa.

Jednog su našli kod autobuske stanice, a dva u centru grada.

Tačan broj uginulih pasa se ne zna, ali je primjetno da je u centru grada manje lutalica nego donedavno.

Bonus video: