Nekoliko stotina ljudi na manifestaciji "Rijekom Zetom 2019" u Danilovgradu

Nakon završenih takmičenja muzički spektakl se nastavio na gradskom trgu gdje su publiku zabavljali dječiji hor “Zvjezdice”, Mila Nikić i Amel Ćurić, koji su nastupili prije zvijezde večeri - Sergeja Ćetkovića
2049 pregleda 0 komentar(a)
Skokovi pred publikom i žirijem, Foto: Jelena Jovanović
Skokovi pred publikom i žirijem, Foto: Jelena Jovanović

Sportske igre na vodi, igre bez granica, takmičenje u pecanju “udicom na plovak”, u skokovima, spremanju riblje čorbe i trka drvenim lađama, juče su ispod gradskog mosta u Danilovgradu okupili više stotina ljudi.

Manifestacija “Rijekom Zetom 2019” počela je u 7.30 sati takmičenjem ribolovaca, nastavljena Sajmom zdrave hrane, starih zanata i suvenira u glavnoj ulici, a u 10 sati upriličeno je svečano otvaranje uz muziku Peđe Vukićevića i igre Folklornog ansambla Danilovgrad.

Od podne Danilovgrađani i njihovi gosti ponovo su se preselili ispod gradskog mosta gdje su se takmičari satima nadmetali u sportovima na vodi, ali i pokazivali kulinarske sposobnosti.

Kada je riječ o takmičarskom dijelu, sve discipline su privukle pažnju publike koja je učesnike nagradila aplauzima. U kategoriji pionira (ribolov) najbolji su bili Luka Grgurović, Nemanja Popović i Vlado Kovačević, a kod pionirki Vasilisa Jovović i Marta Radulović. Kod omladinaca na pobjedničko postolje popeli su se Nikola Bošković, Nikola Jovanović i Petar Velimirović. U plivanju prednjačili su pioniri Nikola Bošković, Mateja Milić i Anđela Radulović, a kod omladinaca Ognjen Marković, Obren Bogićević i Nikola Perunović. Najveće ocjene za skokove sa plažne skakaonice dobili su Aleksandar Vuković, Jovan Milatović i Haris Alković, te Matej Milić, Mitar Radanović i Nikola Kalezić.

Održane su i igre bez granica, a prvo mjesto pripalo je ekipi “Armatura”, drugo Pažićima i treće Zvezdovom jatu.

U regati drvenih lađa od Bogićevića do glavnog gradskog mosta, prva kroz cilj prošla je ekipa “Vražegrmci” (Radovan Grozdanić i Dalibor Rajović), zatim slijede “Bogićevići” (Miloš i Aleksa Bogičević), “ČSS Spuž” (Vujadin Milonjić i Milan Asanović) I “Lalevići” (Filip i Andrija Ivanović).

U spremanju riblje čorbe titulu je osvojila “Vučica” Miška Žunjića, a vicešampioni su “Zvezdovo jato”, dok je treće mjesto pripalo sastavu “Milan Baća Babić”.

Nakon završenih takmičenja muzički spektakl se nastavio na gradskom trgu gdje su publiku zabavljali dječiji hor “Zvjezdice”, Mila Nikić i Amel Ćurić, koji su nastupili prije zvijezde večeri - Sergeja Ćetkovića.

Tradicionalna manifestacija, koja se u Danilovgradu održava od 1991. godine, jedna je u nizu kojima taj grad ove godine obilježava 150 godina postojanja.

Potpredsjednik Opštine Ilija Grgurović, na otvaranju manifestacije kazao je da je krajnje vrijeme da Zeti “vratimo barem djelić onoga što ona nama daje, protičući kroz ovu ravnicu”. Istakao je da je u februaru potpisana inicijativa za zaštitu rijeke i njenih pritoka, i najavio da će epilog tog projekta biti proglašenje rijeke Zete zaštićenim područjem, odnosno parkom prirode.

Bonus video: