Nema bine dok ne vrate đedovinu

Bina neće biti montirana dok ne dobijemo čvrste garancije da će biti vraćeno 500.000 kvadrata, tvrde mještani
21 komentar(a)
Sea Dance blokada, Foto: Vuk Lajovič
Sea Dance blokada, Foto: Vuk Lajovič
Ažurirano: 05.07.2016. 05:53h

Mještani Jaza blokirali su prolaz šleperima punim opreme za organizovanje muzičkog festivala Sea dance i najavili da će tako biti dok im Opština ne vrati đedovinu u tom dijelu Budve.

Obezbjeđenje koje je zaustavilo kamione organizovali su predstavnici nevladine organizacije Jaz - Mrčevo polje, odakle su saopštili da se bine neće montirati dok im se ne daju čvrste garancije oko knjiženja na 500.000 kvadrata zemlje...

Ugovor o zakupu dva miliona kvadrata u Mrčevom polju - koji obuhvataju i koncertni plato, sportske terene i kampa u zaleđu plaže Jaz, istekao je 1. jula.

Predstavnici mještana i NVO kažu da neće sa Opštinom da produže ugovor dok se “ne riješi problem sa đedovinom”.

Sea Dance ugrožen: Dug plaćen, dogovora i dalje nema >>>

Iako je do početka festivala preostalo deset dana, koncertni plato potpuno je pust, a kako je “Vijestima” potvrđeno - danas će se znati da li će ugovor o zakupu biti produžen.

Veliki dio zemlje u Mrčevom polju vraćen je mještanima, ali vlasti opstruiraju da se to pitanje riješi i sa preostalih pola miliona kvadrata, zbog kojih je potrebno izvršiti razgraničenje opština Budva i Kotor.

Ranije je objašnjeno da je problem nastao jer je navodno došlo do preklapanja starih i novih katastarskih podataka, pa se tih pola miliona kvadrata zemlje “negdje zagubilo”...

Predstavnicima te nevladine organizacije, prije tri sedmice čelnici Opštine, budvanskog i kotorskog katastra obećali su da će riješiti problem.

Ključna uloga u tome je uloga Uprave za nekretnine, na osnovu čije odluke Opština Budva u parlamentu treba da donese formalnu odluku o razgraničenju.

Iz NVO su saopštili da još vagaju da li će, ukoliko budu ispunjeni njihovi uslovi, pristati na dosadašnje uslove o zakupu zemlje u Mrčevom polju.

Opština je do sada mjesečno plaćala 5.000 eura za zakup dva miliona kvadrata, što je, kako tvrde mještani, malo jer mnogo više plaćaju za čišćenje TQ Plaze kompaniji Tradeunique.

Tenzije su eskalirale prije tri dana kada je kompanija MY Exit dopremila opremu na Jaz, kako bi započela pripreme oko Sea dance. Mještani su se tada okupili te spriječi istovaranje opreme, a čak je došlo i do manjeg incidenta. Od toga dana angažovano je obezbjeđenje koje danonoćno stražari ispred koncertnog platoa i ne dozvoljava da bilo ko uđe. Građani Budve za održavanje Sea dance festivala plaćaju 400.000 eura, a Ministarstvo turizma 100.000. eura. Karte za Sea dance festival odavno su u prodaji.

Bonus video: