Nema još plana za kasarnu "Morača"

Prvo plansko rješenje izazvalo burnu reakciju građana, arhitekata, NVO sektora, koji su tražilli da se povuče
579 pregleda 0 komentar(a)
Prvobitnim planom predviđeno rušenje starih objekata: Kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
Prvobitnim planom predviđeno rušenje starih objekata: Kasarna Morača, Foto: Luka Zeković

Kako će da izgleda prostor nekadašnje kasarne “Morača”, odnosno šta će biti izgrađeno, ne zna se jer Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada taj planski dokument još nije stavio na javnu raspravu, iako je nacrt završen prije nekoliko mjeseci.

Iz Sekretarijata “Vijestima” nijesu odgovorili kada će dokument biti dostupan javnosti.

Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) uradio je novi predlog plana Urbanistički projekat “Kasarna Morača” u septembru prošle godine, nakon što je prethodni izazvao brojne kritike stručne i šire javnosti, zbog uništavanja zelenila na tom području i izgradnje 148.277 metara kvadratnih novih sadržaja.

Prvobitnim planom, koji je naručilo preduzeće “A Nekretnine”, slovenačke A banke, vlasnik parcele od 19.967 metara kvadratnih u sjevernem dijelu nekadašnje kasarne, bilo je predviđeno da se uništi 75 odsto postojećeg zelenila, odnosno većina čempresa i drugog drveća starog i preko pedeset godina, a postojeći objekti da se sruše. Nacrt je bio na javnoj raspravi do prvog februara prošle godine, a brojni građani, arhitekte, civilni sektor, odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada, zatražili su da se taj dokument povuče i da na tom prostoru se ne grade nove zgrade i sačuva vrijedno zelenilo.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma takođe su kritikovali prethodni plan, navodeći da je loše urađen, a da ukoliko obrađivač ne prihvati i unese brojne primjedbe, da neće dobiti zeleno svjetlo.

Iz resora Pavla Radulovića su zamjerili što se o zelenilu na tom prostoru nije vodilo računa. Novim planom RZUP predviđeno je da bude izgrađena zgrada opere, a gradila bi se na sjevernom dijelu UP1, gdje je značajno manje postojeće vegetacije. Međutim, gradonačelnik Ivan Vuković, nedavno je izjavio da mu se ne dopada ne dopada ideja o gradnji u Njegoševom parku, kao i da nije zadovoljan predloženim rješenjima za nekadašnji prostor Kasarne Morača.

On je istakao da ne zna koje je rješenje gore, odnosno da su loša oba i da razvoj Podgorice ne diktiraju i neće diktirati građevinske firme, kako su to tvrdili opozicioni odbornici u Skupštini Glavnog grada.

Bonus video: