Nema milosti za teške ubice, dilere droge i mafijaše

Većina poslanika bila je protiv Vladinih amandmana - da se amnestiraju počinioci najtežih krivičnih djela
81 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 06:50h

Pravosnažno osuđene teške ubice, narkodileri i članovi organizovanih kriminalnih grupa ne mogu biti amnestirani, odlučila je Skupština.

U parlamentu je, na predlog poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića, izglasan Zakon o amnestiji, a većina poslanika bila je protiv Vladinih amandmana - da se amnestiraju počinioci najtežih krivičnih djela.

Vladine amandmane podržali su jedino poslanici DPS-a. Poslanici SDP-a glasali su protiv zakona u cjelini, izuzev Džavida Šabovića.

Za razliku od amandmana predstavnika izvršne vlasti, usvojeni su predlozi Pozitivne Crne Gore, kojima su tražili da se od amnestiranja izuzmu i osuđeni za krivična djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga, kao i osuđeni za kriminalno uduživanje i stvaranje kriminalne organizacije.

"Da je ova Vlada blagonaklona prema najsurovijim ubicama i kriminalcima, pokazuje i ovaj primjer. Iz toga se logično može pretpostaviti, a možda i činjenično, da upravo autori ovakvog predloga žele pomoći ili osloboditi kriminalce"

Nakon Damjanovićevog amandmana - da se amnestija ne odnosi na one koje su počinili teško ubistvo, danima je u spuškom zatvoru štrajkovalo nekoliko stotina osuđenika.

Sa druge strane, nakon amandmana Vlade, na platou ispred Skupštine protestovalo je rodbina stradalih od onih koji su pravosnažno osuđeni za teška ubistva.

Neki od njih su novinarima saopštili da će uzeti pravdu u svoje ruke ako država istraje u namjeri da ubicama smanji zatvorsku kaznu.

"Poslanici treba da budu svjesni posljedica koje će proizvesti usvajanjem amandmana Vlade. Trebaju da shvate da će se usvajanjem stvoriti situacija u kojoj će izrevoltirane porodice žrtava pravdu sprovoditi krvnom osvetom, a to nikome neće donijeti dobro", kazala je dan prije usvajanja zakona Slavica Šćekić, sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Sestra ubijenog urednika “Dana” Duška Jovanovića, Danijela Pavićević, tada je, u izjavi za javnost, ocijenila da se Vlada snažno zalaže da stvori uslove za pomilovanje počinioca najtežih krivičnih djela.

"Da je ova Vlada blagonaklona prema najsurovijim ubicama i kriminalcima, pokazuje i ovaj primjer. Iz toga se logično može pretpostaviti, a možda i činjenično, da upravo autori ovakvog predloga žele pomoći ili osloboditi kriminalce, izvršioce naredbi najtežih zlodjela i sve to provući kroz skupštinsku proceduru", saopštila je ona.

Na amnestiju ne mogu računati ni osuđeni za silovanje, bludne radnje, dvobračnost, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, vanbračnu zajenicu sa maloljetnikom, nasilje u porodici.

Prije plenuma, na Odboru za politički sistem, prošao je vladin amandman, koji su između ostalih tada podržali i poslanici SDP-a Rifat Rastoder i Draginja Vuksanović.

Vuksanović je “Vijestima” rekla da je greškom podržala taj predlog koalicionog partnera, misleći, kako je kazala, da glasa za predlog poslanice Pozitive Crne Gore Azre Jasavić.

Ona je, nakon skupštinske sjednice, “Vijestima” objasnila zašto SDP nije na plenumu podržao Zakon o amnestiji.

"SDP smatra da nije momenat za to, ukoliko imamo proklamovanu namjeru države da se suoči sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Imamo zabrinjavajuće visok procenat uslovnih osuda i kazni ispod zakonskog minimuma i, kao da to nije dovoljno, predležemo amnestiju svake dvije tri godine. To je veoma ružan poruka za žrtve krivičnih djela i njihove porodice. SDP podržava uvođenje alternativnih sankcija”, kazala je Vuksanović.

Vlada brine o ravnopravnosti

Pomoćnica ministra pravde Slavica Rabrenović, kazala je da se osuđeni za teška ubistva moraju izjednačiti sa ostalim osuđenicima, obrazlažući predlog Vlade da se amnestija odnosi i na počinioce najtežih krivičnih djela.

Ona je na Odboru za politički sistem rekla da su osuđeni za pokušaj ubistva do sada dva puta amnestirani.

"Saosjećam s porodicama žrtava, ali mora se ipak voditi računa o ravnopravnosti. Znam da će oni uvijek za oštećene porodice biti krvnici, ali mora se voditi računa o pravednosti".

Ona je saopštila da u spuškom zatvoru robija 25 osuđenih za teško ubistvo, devet za pokušaj ubistva i 46 za ubistvo.

Galerija

Bonus video: