Nema radova na Maljevcu dok EPCG ne plati mještanima

Iz EPCG su kazali da će otkup zemljišta i objekata u zoni oko deponije, uključujući i zaštitnu zonu, biti realizovan u skladu sa pravilima Svjetske banke
210 pregleda 3 komentar(a)
Maljevac, deponja, Foto: Goran Malidžan
Maljevac, deponja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.04.2018. 19:57h

Mještani pljevaljskog sela Zbljevo neće dozvoliti Elektroprivredi (EPCG) da bilo šta radi na deponiji pepela i šljake Termoelektrane Pljevlja na Maljevcu, dok ne završe postupak eksproprijacije domaćinstava u neposrednoj blizini. To je “Vijestima” kazao jedan od vlasnika imanja Vladimir Stanimirović, istakavši da ih tim povodom još nije kontaktirao niko iz EPCG.

Iz EPCG su kazali da će otkup zemljišta i objekata u zoni oko deponije, uključujući i zaštitnu zonu, biti realizovan u skladu sa pravilima Svjetske banke (SB).

“Odnosno njenom Okvirnom politikom raseljavanja i Akcionim planom raseljavanja. Nacrt dokumenta se trenutno usaglašava sa stručnjacima SB, odnosno očekuju se njihovi komentari. Za dva do tri mjeseca očekuju se javne konsultacije sa predstavnicima mještana... Nakon konačnog usaglašavanja Okvirnog plana raseljavanja, biće prezentovan i broj domaćinstava, zemljišta, kuća, objekata koji će biti eksproprisani po pravilima SB, nakon čega će i otpočeti realizacija aktivnosti”.

Stanimirović kaže da su u EPCG dobili informaciju da planiraju da oduzmu sve nepokretnosti od vlasnika na udaljenosti od 300 metara od krajnjih granica nove deponije.

Predviđeno je da se deponija znatno proširi u sljedeće četiri godine.

On ističe da će morati da seli cijelo selo na strani prema deponiji, gdje žive 22 domaćinstva.

Iz EPCG navode da planiraju da pepeo i šljaku odlažu na Maljevcu do 2024. godine, kada bi trebalo da se zatvori deponija.

Tvrde i da će se uporedo sa projektom ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane, realizovati i projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije pepela i šljake na Maljevcu, za koju će izdvojiti oko 19 miliona eura.

”Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG. Dio novca..., oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita SB... Planirano je da radovi koji se finansiraju iz kredita SB budu realizovani tokom 2019. i 2020. U okviru ovog dijela radova biće realizovane remedijacija kasete 2. deponije, remedijacija četvrte i pete stepenice brane, izmještanje Paleškog potoka, izgradnja novog drenažnog taložnika, izgradnja sistema za tretman procijednih voda. Rekultivacija kasete 1, kasete 3 i ostale mjere zaštite voda i zemljišta biće realizovane iz sredstava EPCG fazno do 2024, shodno dinamici predviđenoj tehničkom dokumentacijom”.

Bonus video: