Nema "Torch" i testa na hepatitis

U ovoj godini za Institut je predviđeno 700.000 eura za testove, reagense i potrošni materijal, a potrebno milion
215 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Savo Prelević
Institut za javno zdravlje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2016. 20:41h

Trudnice i ostali pacijenti ne mogu sa uputom izabranog ljekara da urade “ TORCH ” testove, kao ni test na hepatitis B, jer je Institut za javno zdravlje ostao bez neophodnih reagenasa.

Zbog toga moraju da izdvoje i do 100 eura za privatnika ili da čekaju da nadležni nabave potrebne dijagnostikume.

Iz Instituta “Vijestima” su potvrdili da Centar za medicinsku mikrobiologiju pri toj ustanovi nema dijagnostikume za “ TORCH ” testove, istakavši da bi trebalo da ih dobiju tokom sljedeće sedmice.

Grupa bolesti sa “ TORCH ” testa (između ostalog sifilis, herpes i varičela), može se prijeneti putem krvotoka na plod bilo kada u toku devet mjeseci, ali je veoma opasna ako se trudnica zarazi u prvih pet mjeseci trudnoće.

Iz Instituta su odgovorili i da trenutno nije moguće uraditi i hbs-ag test (na hepatitis B) i da dijagnostiku očekuju do 15. februara.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, u ovoj godini je predviđeno 700.000 eura za testove, reagense i potrošni sanitetski materijal, što je za 100.000 eura više u odnosu na lani.

Tvrde da su povremene nestašice tokom 2016. godine moguće, jer je “potreba onog dijela Instituta koji se bavi pružanjem usluga pacijentima u visini jednog miliona”.

“Mi ćemo uraditi sve u cilju racionalizacije potrošnje, kako u Institutu, tako i van njega, kako bi nestašice bile svedene na minumum”, kazali su.

Iz Instituta su naglasili da će pokušati da budu štedljivi, pažljivi i racionalni pri upotrebi testova kojom vrše analize, kao i da će uložiti dodatne napore da kroz edukaciju i podizanje svijesti kadra bolnica i domova zdravlja smanje neracionalna i često nepotrebna upućivanja pacijenata na pojedine mikrobiološke analize.

“Probaćemo i da utičemo na povećanje one dijagnostike koja je neophodna i u skladu je sa protokolima”, naglasili su iz Instituta.

Platiš 100 eura, a dobiješ 30

Prema cjenovniku privatnika, “ TORCH ” test košta između 80 i 130 eura, zavisno od ustanove.Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopšteno je da se refundacija vrši na osnovu Pravilnika, kada od Instituta dobiju potvrdu da u tom terminu nije bilo potrebnih reagenasa za analizu. Međutim, Fond po Pravilniku refundira trudnicama toliko novca koliko je Institut na tenderu izdvojio za pomenuti test. Pacijentkinje koje su morale kod privatnika tvrde da su od Fonda dobijale oko 30 eura, koliko ta analiza krvi “košta” u državnoj ustanovi.

Bonus video: