Nema više sumnje: Salmonela potvrđena kod studenata

U kotorskoj bolnici juče se liječio 21 student, njihovo stanje bilo je stabilno nakon terapije
73 pregleda 6 komentar(a)
Mašinijada Tivat, Foto: Siniša Luković
Mašinijada Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.05.2015. 05:46h

Kod četvoro studenata, učesnika “Mašinijade” u Tivtu, potvrđeno je trovanje bakterijom salmonela.

Oni se nalaze na Infektivnom odjeljenju kotorske bolnice i u stolici im je izolovana salmonela, što se “poklapa sa kliničkom slikom oboljelih”, saopšteno je juče “Vijestima” iz Instituta za javno zdravlje.

Na liječenju u Opštoj bolnici Kotor juče je zadržan 21 student, od ukupno 128, koliko ih je, prema podacima Instituta, prekjuče zatražilo pomoć ljekara u Tivtu i Kotoru, zbog trovanja.

Iz Instituta je saopšteno da je izvršeno potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u hotelu “Kamelija”, u kojem su studenti boravili.

Studenti mašinskih fakulteta iz zemalja regiona prethodna tri dana su boravili u Tivtu, a prekjuče i juče primani su u Dom zdravlja i kotorsku bolnicu, zbog mučnine, povraćanja, dijareje, groznice i povišene tjelesne temperature.

“Kod nas se trenutno nalazi 21 osoba sa simptomima trovanja hranom. Svi oni su primili adekvatnu terapiju, stabilnog su stanja i oporavljaju se”, kazala je juče “Vijestima” direktorica Opšte bolnice Kotor dr Edita Starović.

Ona je kazala da je ranije juče iz bolnice otpušteno četvoro studenata, nakon što im je ukazana ljekarska pomoć.

“Pacijenti koje smo zadržali na liječenju, najvjerovatnije će biti otpušteni sutra bili prekosjutra, zavisno od poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja i dijagnoza koje dobijemo nakon sprovedenih analiza”, istakla je Starovićeva.

Direktorica Doma zdravlja Tivat dr Snežana Matijević kazala je da su prvi pacijenti sa simptomima trovanja primljeni prekjuče ujutro oko 10 sati, a posljednji preksinoć oko ponoći.

Tokom cijelog dana, ekipe ljekara Doma zdravlja Tivat i kotorske bolnice ukazivale su pomoć studentima.

Nakon adekvatne terapije, svi se bolje osjećaju, tvrdi Matijevićeva.

Na juče završenoj “Mašinijadi” učestvovalo je oko 450 studenata sa 15 fakulteta iz Crne Gore, Srbije, BiH i Slovenije, a u “Kameliji” juče borave studenti fakulteta arhitekture iz zemalja regiona.

Hrana odlična u hotelu, ali se i roštiljalo

Nije izvjesno da li je trovanje uzrokovano hranom u hotelu “Kamelija”, ili eventualno roštiljem iz jednog od lokala. Prema nezvaničnim informacijama dijela učesnika “Mašinijade” koji nijesu imali nikakvih zdravstvenih tegoba, hrana u hotelu bila je odličnog kvaliteta.

Više studenata kazalo je “Vijestima” da su u protekla dva dana mnogi kupovali ćevape i meso za roštilj u trgovini, u blizini hotela, a potom ga pripremali na vatri naloženoj na plaži...

Bojan Milošević, direktor HTP “Mimoza” u čijem sastavu posluje hotel “Kamelija”, nije juče želio da komentariše masovno trovanje, istakavši da očekuje da istraga i analize nadležnih inspekcija otkriju pravi uzrok.

Bonus video: