Nemaju novca da zaštite kuću Ivanovića

Đorđije Ivanović tvrdi da je Uprava za vode prije dva mjeseca konstatovala da radove treba “hitno preuzeti, kako bi se izbjegle dalje posljedice i štete...”
190 pregleda 10 komentar(a)
Đorđije Ivanović, Foto: Tufik Softić
Đorđije Ivanović, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 25.02.2017. 19:52h

Poljoprivrednik iz andrijevičkog sela Slatina Đorđije Ivanović ponovo je pozvao nadležne da započnu izgradnju obaloutvrde, kako mu Lim ne bi odnio kuću.

On kaže da je Uprava za vode dala saglasnost Opštini andrijevica za izgradnju obaloutvrde, ali da se u vezi sa tim pitanjem ništa ne čini dva mjeseca.

Uprava je konstatovala da radove treba “hitno preduzeti, kako bi se izbjegle dalje posljedice i štete na priobalnom poljoprivrednom zemljištu i objektima na tom području“.

Ivanović kaže da ne zna šta se čeka.

“Uprava za vode je, kao što vidite iz ovog dopisa, dala saglasnost na sve što je Komisija koja je izlazila na teren konstatovala i naložila da se uradi. Ne znam šta se sada čeka. To je boilo početkom decembra i prošlo je već skoro dva i po mjeseca a radovi još nijesu započeti. Uskoro će početi otapanje snijega i Lim će opet nabujati. Šta mi treba da radimo. Da se selimo - nemamo gdje. Ovu kuću i imanje smo čitav život sticali napornim radom“.

U Opštini Andrijevica kažu da sanacija zahtijeva velika novčana sredstva i da je neophodno da resorno ministarstvo finansijski podrži projekat zaštite obale.

Polovinom novembra prošle godine nabujali Lim je odnio veliki dio imanja Ivanovića i ugrozio kuću i nekoliko pomoćnih objekata.

Kuća se našla na samoj ivici ambisa nad rijekom.

“Ne znam više šta da radim. Ja sam bio veliki poljoprivrednik i kada se ovo dogodilo morao sam prodati ovce i izmjestiti drugu stoku. To je najmanja šteta, jer mi strahujemo svake noći da Lim ne odnese kuću i nas zajedno sa kućom“.

Ivanovići pokazuju izvještaj komisije koja je procjenjivala štetu i pravila plan sanacije i izgradnje obaloutvrde.

U izvještaju se navodi da je u novembarskim poplavama Lim promijenio korito u dužini od hiljadu metara i ugrozio kuću Ivanovića i pomoćne objekte.

“Komisija ocjenjuje da ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere na stabilizaciji rječnog korita Lima, na pomenutom potezu, doći će do rušenja stambenog i drugih objekata mještanina Đorđija Ivanovića koji se sada nalaze neposredno na ivici lijeve obale rječnog korita“, piše u izvještaju.

Komisija je takođe ocijenila i da je neophodno, odgovarajućim radovima, vratiti rječno korito na mjesto na kojem se nalazilo prije elementarnih nepogoda, zatrpati novonastalo i kamenom zaštititi lijevu obalu.

Bonus video: