Nepotizam u Željezničkoj infrastrukturi: Šef zaposlio ženu i trojicu rođaka

Vujović je na čelo Sektora došao 2013. sa mjesta šefa stanice u Baru. U međuvremenu je, prema nezvaničnim informacijama, završio privatnu beogradsku Visoku železničku školu strukovnih studija, jer drugačije nije mogao napredovati u službi. Više inženjera ŽICG saopštili su “Vijestima” da se radi o školi koja je upitnog kvaliteta
344 pregleda 12 komentar(a)
ŽICG, Željeznica, Foto: Zoran Đurić
ŽICG, Željeznica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.12.2017. 20:15h

Direktor Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) Predrag Vujović, mimo zakonskih procedura i konkursa zaposlio je najmanje četvoro najbližih srodnika i prijatelja, od dolaska na to mjesto, krajem 2013.

Ministarstvo saobraćaja je, prema informacijama “Vijesti”, zbog toga od ŽICG tražilo dokumentaciju o načinu zapošljavanja, stručnim spremama i konkursima za Vujovića i više drugih zaposlenih.

Vujović je na čelo Sektora došao 2013. sa mjesta šefa stanice u Baru. U međuvremenu je, prema nezvaničnim informacijama, završio privatnu beogradsku Visoku železničku školu strukovnih studija, jer drugačije nije mogao napredovati u službi.

Više inženjera ŽICG saopštili su “Vijestima” da se radi o školi koja je upitnog kvaliteta. Tvrde da su Vujović, njegova supruga Ivana koja je takođe zapsolena u preduzeću, kao i više službenika ŽICG-a, završili studije na brzinu jer se gotovo polovina predmeta polagala kod jednog profesora.

Iz ŽICG “Vijestima” nije odgovoreno kada je i gdje Vujović završio studije, da li je zbog toga često odsustvovao sa posla i kako su ta odsustva pravdana.

Nije odgovoreno ni kada su u ŽICG i na osnovu kojih konkursa zaposleni njegova supruga Ivana, ali i bliski rođaci Marko i Miloš Stevović, kao i Srđa Radović.

Do prije pola godine u ŽICG, tvrde izvori “Vijesti”, bila je zaposlena i Radovićeva supruga, po struci fizioterapeut, koja je navodno posao napustila - zbog nemogućnosti napredovanja u službi.

Vujović važi za jednog od najodanijih saradnika izvršnog direktora Milana Čolakovića.

On nije bio spreman da odgovara na pitanja “Vijesti”, rekavši da ih proslijedimo nadležnoj službi ŽICG. Nije odgovorio kada je završio Višu školu i da li je mnogo odustvovao sa posla zbog toga, kako je to odustvo vođeno u ŽICG i da li je tokom studija ostvarivao punu zaradu.

“Vijesti” su pitale i “kako je uspijevao da uskladi studije i posao, kao i da li su njegovi bliski rođaci primljeni nakon što je imenovan za direktora Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja, te da li su i kada za njihova radna mjesta raspisani konkursi”.

Na početku telefonskog razgovara, tokom kojeg je novinarku upućivao na PR službu ŽICG, Vujović je rekao da nema vremena za novinare - jer postavlja klimu. Izvori “Vijesti” rekli su da on i Vujović van radnog vremena imaju dodatni angažman - ugradnja klima uređaja.

Pitanja su proslijeđena Ministarstvu saobraćaja, uz molbu da posreduju da iz ŽIC odgovore - zbog čega funkcioneri bez konkursa zapošljavaju familiju i prijatelje i tako zloupotrebljavaju službeni položaj.

Prema nezvaničnim informacijama iz resora saobraćaja, ministar Osman Nurković je ranije od zaposlenih u ŽICG dobio dopise, u kome ga upozoravaju na nepotizam. Nakon pitanja “Vijesti”, ministar je naložio da mu se dostave personalni dosijei zaposlenih u tom preduzeću, ali i konkursi na osnovu kojih su primljeni.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG-a je Hasim Dacić, koji je blizak Bošnjačkoj partiji u kojoj je i Nurković.

“Vijesti” su nedavno objavile i da Specijalno tužilaštvo provjerava raspodjelu 330.000 eura za stanove visokim funkcionerima preduzeća, a koji su već bili stambeno obezbijeđeni ili imali nemale parcele zemljišta na teritoriji Podgorice.

Direktorov brat radi u Održavanju željezničkih voznih sredstava

Brat izvršnog direktora ŽICG Milana Čolakovića, Sreten Čolaković zaposlen je u preduzeću Održavanje željezničkih voznih sredstava, čiji je direktor Milorad Vuković. Prema informacijama “Vijesti”, Čolaković je zaposlen bez konkursa.

Iz ovog preduzeća, koje je nastalo ranijom diobom jedinstvene Željeznice, nijesu odgovorili “Vijestima” kada je zaposlen Čolaković i na koje radno mjesto je raspoređen. Takođe ni na pitanje da li je i kada za njegovo radno mjesto raspisan konkurs, te koliko se ljudi javilo. Milorad Vuković je brat poslanika DPS-a Miodraga Vukovića.

Bonus video: