Neprijatni mirisi u Podgorici: Kamioni sa đubrivom opet kroz grad?

Zbog neprijatnih mirisa Uprava za inspekcijske poslove zabranila je farmama da prevoze kokošije đubre za Podgoricu početkom novembra prošle godine
14 komentar(a)
Podgorica, vremenska, Foto: Vijesti online
Podgorica, vremenska, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 16.02.2017. 07:10h

Neprijatni mirisi juče su se osjećali u centru Podgorice oko podne, a više sugrađana „Vijestima” je potvrdilo da su vidjeli kamione sa đubretom da saobraćaju ulicama.

Pogodne vremenske prilike, mnogi su ovih dana iskoristili za đubrenje njiva.

Zbog neprijatnih mirisa Uprava za inspekcijske poslove zabranila je farmama da prevoze kokošije đubre za Podgoricu početkom novembra prošle godine.

Tada je iz tog resora Vlade saopšteno da pokušavaju da utvrde razloge neprijatnih mirisa u gradu, koji su se osjećali u septembru, oktobru i novembru.

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanje “Vijesti” da li zabrana prevoza kokošijeg đubreta važi i dalje i da li su utvrdili šta je uzrok neprijatnih mirisa bio prošle godine.

Rezultati mjerenja Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), početkom novembra, povodom neprijatnih mirisa u gradu, pokazali su povećano prisustvo amonijaka u vazduhu.

Amonijak u Hrvatskoj i Srbiji se ubraja u zagađujuće materije, intenzivno isparava iz đubriva, a rezultati mjerenja su pokazali da je srednja dnevna vrijednost amonijaka u Podgorici 66 nanograma po metru kubnom.

Međutim iz CETI tvrde da u Crnoj Gori nije legislativom obuhvaćen amonijak, kao specifična komponenta koja se treba mjeriti, kao ni u EU legislativi, već je to ostavljen o državama članicama, koje su procijenile da postoji rizik zbog postojećih izvora i potreba za istim.

"Tako je u Hrvatskoj legislativi propisana granična vrijednost od 100 nanograma po metru kubnom (srednja 24 časovna vrijednost), te da ista ne smije biti prekoračena sedam puta tokom kalendarske godine", navode iz CETI. Iz Ekološke inspekcije „Vijestima” su krajem prošlog mjeseca utvrdili da je sa farme kokošaka „Jokić” u Martinićima na imanje u blizini Kuća Rakića isporučeno oko 60 tona kokošijeg đubriva, ali da ne mogu da tvrde da je to uzrok neprijatnih mirisa u gradu.

Bonus video: