Nesavjesni građani ga natjerali da stražari da mu se na imanju ne pravi deponija

Milorad Radošević među drvećem zatekao šut, pelene, gume, šporete
0 komentar(a)
deponija imanje Radoševića, Foto: Jadranka Ćetković
deponija imanje Radoševića, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 11.04.2014. 20:08h

Dok većina mještana bjelopoljskih sela čuva svoje šume od nelegalne sječe i proljećnih požara, Milorad Radošević iz naselja Lješnica, danonoćno stražari zbog neodgovornih građana, koji tu odlažu smeće.

Stvaranje divlje deponije u šumi Radoševića i nekontrolisano odlaganje smeća počelo je prije 6 - 7 godina, a od mještana "najuporniji" su oni iz obližnjeg naselja Kulina.

Tako je umjesto šumskog bilja Miloradova šuma zatrpana pampers pelenama, ostacima najrazličijeg građevinskog materijala, do otpada od renoviranja kafića... automobilskih guma.

"Saznao sam da se tu smeće dovozilo traktorima i kamionima. Najviše smeća se baca u moju i šumu vlasnice Milenke Radošević", ispričao je on.

Radošević se više puta bezuspješno obraćao nadležnim službama, koji su mu stalno obećavali da će nešto preduzeti, ali od svega nije bilo ništa.

"Kako sam zadnjih šest dana svakodnevno u šumi i sam moram da je čuvam, mještani za to vrijeme nijesu dovozili otpad", kazao je on.

Radošević je objasnio da je u razgovoru sa mještanima, od kojih su neki i priznali da su dovozili smeće, saznao da je, prema njihovoj ocjeni, za čitavu situaciju krivo Javno komunalno preduzeće „Lim“.

Mještani tvrde da do mjesta gdje dolaze vozila Komunalnog, moraju da nose smeće oko 300 metara niže, odakle traktor dalje ne ide.

"Do prije nekoliko godina dolazili su visočije, ali kako im je jedan komšija zabranio da se okreću ispred njegove kuće, sada više ne izlaze gore", kazao je Radošević.

Direktor bjelopoljskog Komunalnog preduzeća “Lim“ Sabro Čindrak kazao je juče za “Vijesti” da nije tačno da vozila tog preduzeća ne izlaze do krajnjih korisnika na Kulini.

"Naše vozilo izlazi po smeće na vrh Kuline, odakle je nekim mještanima potrebno najviše pedeset metara da donesu otpad", kazao je Čindrak.

On je objasnio da je izlaskom na teren lako utvrditi da na toj deponiji u šumi Radoševića, koja nije jedina u opštini, najmanje ima kućnog otpada za koje je zaduženo Komunalno preduzeće.

„Vidjeli ste da gore ima otpada od renoviranja kafića, raznog šuta, šporeta i drugog otpada za koje su građani dužni ili sami da ga odvoze na deponiju u Kumanici ili da plate našem preduzeću“, kazao je Čindrak.

JKP: Naše vozilo ide na vrh Kuline

“Ako se uzme u obzir da je kamionska tura šuta sa utovarom košta 70 eura, a preuzimanje namještaja od 10 do 70 eura, kao i to da ne postoje nikakve sankcije za prestupnike, lako je zaključiti zašto je svima lakše da odbace kauč ili šporet u neku šumu, umjesto da sami voze ili plaćaju. A ako je otpad od renoviranja čitavog kafića „završio“ u šumi, nije teško pomoću računa ili imena utvrditi ime bar tog počinioca", kaže direktor Komunalnog preduzeća iz Bijelog Polja.

On je još jednom ponovio da ne stoje optužbe stanovnika Kuline, da vozila Komunalnog ne dolaze do svih kuća.

“Naše vozilo izlazi po smeće na vrh Kuline”, decidan je Čindrak.

Bonus video: