"Nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima koštaće Crnu Goru 10.514 života"

„NVO Juventas i CeMI više puta su apelovali prije početka turističke sezone, na značaj što ranijeg usvajanja i implementacije ovog zakona, međutim odgovor je izostao. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega se prolongira predlaganje zakona Skupštini na usvajanje i implementaciju?“, naveli su u saopštenju NVO Juventas iz CeMI
0 komentar(a)
Dim, Foto: Shutterstock
Dim, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2018. 09:05h

Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda trebalo bi što prije da bude na dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore, jer je javna rasprava o tom aktu završena u decembru, ocijenili su iz nevladinih organizacija (NVO) Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

Oni su podsjetili da je prošlo nepunih godinu, od kako je urađen Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, a da se njegovo usvajanje i implementacija i dalje čekaju.

„NVO Juventas i CeMI više puta su apelovali prije početka turističke sezone, na značaj što ranijeg usvajanja i implementacije ovog zakona, međutim odgovor je izostao. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega se prolongira predlaganje zakona Skupštini na usvajanje i implementaciju?“, naveli su u saopštenju NVO Juventas iz CeMI.

Iz tih organizacija su pojasnili da se novim zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, jasno definiše zabrana pušenja na javnim prostorima i radnim prostorima.

„Implementacijom tog zakona poništavaju se sporne odredbe zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda, akustičnih i elektroakustičnih uređaja, kojim je trenutno predviđeno, da ugostitelji plaćaju taksu, u iznosu od jedan euro po metru kvadratnom, ukoliko žele omogućiti“, kazali su iz NVO Juventas i CeMI.

Oni smatraju i da bi trebalo što prije unaprijediti znanje i ojačati inspekcijskih službi za postupanje po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

U NVO Juventas i CeMI ocijenili su da je potrebno kontinuirano podsjećati da je Crna Gora potpisala Okvirnu konvenciju kontrole duvana (FCTC) i time se, kako su pojasnili, obavezala da će sprovoditi dosljednu politiku u oblasti kontrole duvanskih proizvoda.

Kako su kazali u proteklih pola godine bilo je više događaja kojima su, kako su naveli, predstavnici vlasti prekršili konvenciju.

Oni su ukazali da su trenutni potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i finansije i tadašnji gradonačelnik Podgorice pozdravili otvaranja rada novog duvanskog komninata.

Iz tih nvo su naveli da je na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, predstavnik jedne duvanske kompanije aktivno lobirao za izmjenu akciznog kalendara u cilju snižavanja akciza na duvanske proizvode, "što se i dogodilo na prvoj sjednici vlade nakon održanog samita".

Oni su ukazali da posljednji podaci Instituta za javno zdravlje ukazuju na porast broja pušača i to za 4,4 odsto.

„A porast broja pušača i izloženost duvanskom dimu je u direktnoj vezi sa zabrinjavajućim izdvajanjem novca za liječenje kardiovaskularnih i malignih oboljenja“, upozorili su iz NVO Juventas i CeMI.

Rezultati analize SZO, kako su naveli, upozoravaju da će nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima koštati Crnu Goru 10.514 života.

„Ukoliko se zakon usvoji, dugoročno posmatrano smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, što predstavlja šest odsto ukupnog stanovništva naše zemlje. Dodatno, smanjila bi se izdvajanja za liječenje različitih kardiovaskularnih i malignih oboljenja, uzrokovanih pušenjem“, istakli su iz NVO Juventas i CeMI.

Oni su kazali da, kada je nekadašnja državna zajednica SCG trebala da potpiše Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, proces išao prilično sporo, „a predstavnici Ministarstva zdravlja su tada saopštili da proces usvajanja usporava duvanska industrija“.

„Da li je to i danas slučaj?“, upitali su iz NVO Juventas i CeMI.

Bonus video: