Nestašica ljekova do sredine maja

Poboljšanje snabdjevenosti crnogorskih apoteka ranije je bilo najavljeno za početak ovog mjeseca
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 09:18h

U državnim apotekama nedostaje oko 30-ak preparata, a nestašica ljekova u "Montefarmu", trebalo bi da bude stabilizovana do sredine maja, saopštio je "Vijestima" direktor te ustanove Budimir Stanišić.

U dovoljnim količinama nema ibuprofena, apaurina, monoprila plus, vivacea, tritacea, piramila HCT, kao i tableta zorkaptil, verapamil, famotidin, enap, ginipral, symbicort.

“Za nedostajuće preparate, čija je nabavka raspisana na tenderu od drugog aprila, izabrani su prvorangirani ponuđači i nadamo se skorim isporukama.

Ukoliko ne bude žalbi na izbor ponuđača, što ne očekujemo jer je tenderska procedura vrlo jasna i precizna, do polovine maja ćemo definitivno stabilizovati crnogorsko tržište lijekova”, uvjerava Stanišić.

"Problem smo, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvo, pokušali da prevaziđemo hitnim nabavkama koje su, međutim, potrošene za oko mjesec dana, koliko je i bilo planirano”, kazao je Stanišić

Poboljšanje snabdjevenosti crnogorskih apoteka ranije je bilo najavljeno za početak ovog mjeseca.

Stanišić, međutim, objašnjava da je nestašica ljekova nastala zbog uvođenja novih, a ukidanja pojedinih postojećih preparata sa pozitivne liste ljekova, zbog čega je bilo potrebno određeno vrijeme za procjenjivanje njihovog odnosa.

“Osim toga, novi preparati nijesu mogli biti raspisani na tenderu do objavljivanja u Službenom listu, što je bilo krajem januara ove godine, a od objavljivanja do realizacije tendera treba da prođe oko sto dana.

Problem smo, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvo, pokušali da prevaziđemo hitnim nabavkama koje su, međutim, potrošene za oko mjesec dana, koliko je i bilo planirano”, objasnio je Stanišić.

Problem nestašice ljekova, prema njegovim riječima, dodatno je usložnjen zatvaranjem “Galenikinih”, što je uslovilo znatno veću potrošnju ljekova i raspoloživih količina Montefarma.

Stanišić je ukazao i na značajan porast potrošnje lijekova koji se izdaju na recept.

“U periodu od prvog matra do prvog aprila prošle godine, u apotekama je izdato 221.774 recepta, odnosno oko 350.000 kutija različitih ljekova. U istom periodu ove godine, izdato je oko 40 odsto više preparata, odnosno 296.400 recepata ili 480.000 kutija ljekova”, naveo je Stanišić.

Prema statistici Montefarma, u prva tri mjeseca ove godine izdato je 759.418 recepata, odnosno skoro 148 hiljada recepata više nego u isto vrijeme prošle godine, kada se izdalo 611.737 recepata.

Bonus video: