Nestručna briga može ubiti mečiće iz Brestice

CZIP: Ovo je primjer surovosti krivolovaca koji su vjerovatno uznemirili mečku da napusti brlog, a potom je odstrijelili
70 pregleda 15 komentar(a)
Mečići Brestica
Mečići Brestica
Ažurirano: 28.03.2017. 19:35h

Rumunska organizacija, koja se bavi odgojem medvjeda i njihovim povratkom u divljinu, zainteresovana je da uzme i mečiće, koji su prije nekoliko dana pronađeni u nikšićkom selu Brestica.

To je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Oni međutim navode da je to izazov za birokratiju, jer bi država posao trebalo da završi za mjesec dana.

Program koji koriste u Rumuniji omogućava povratak jedinki u matičnu zemlju, o ovom slučaju Crnu Goru, što bi sa aspekta zaštite i njihove ugroženosti vrste bilo najoptimalnije rješenje.

Iz CZIP-a su saopštili da nadležni organi treba da preispitaju zakonitost preuzimanja mečića iz Brestica, jer “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora”, koje je navodno preuzelo mečiće, ne postoji. To tvrde u CZIP, pozivajući se na infiormacije Ministarstva održivog razvoja i Agencije za zaštitu životne sredine.

Slučaj mečića u Bresticama najbolji je primjer surovosti krivolovaca, navodi se u saopštenju, za koje se sumnja da su prvo uznemirili mečku da prerano napusti brlog, a potom je odstrijelili, ostavljajući dva mečića da uginu.

Riječ je, tvrde, o mladom mužjaku i ženki, težine oko 2.800 grama. “Svaki dan proveden u kontaktu sa ljudima, mečićima smanjuje šanse za podivljavanje i puštanje na slobodu. Da ne govorimo da nestručna briga o mečićima u ovom periodu može dovesti do njihovog uginuća. Ukoliko se njihovo odgajanje a potom i puštanje na slobodu, bude izvršilo na neadekvatan način i bez odgovarajućih uslova i stručnih lica, ne bi mogli isključiti ni potencijalan napad na čovjeka u budućnosti, s obzirom da su već sada u potpunosti pripitomljeni”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: