Netrpeljivost direktora KCCG prema čelniku Kardiocentra idu na štetu pacijenata

Opstrukcije se ogledaju u čekanju za odobrenje nabavke potrošnog materijala, onemogućavanju renovinaranja prostorija centra...
867 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 19:10h

Lična netrpeljivost i animozitet direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Milana Mijovića prema čelniku Kardio centra dr Aleksandru Nikoliću gotovo svakodnevno utiče na rad te organizacione jedinice najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Kako “Vijesti” saznaju iz te ustanove, opstrukcije vrha KCCG ogledaju se, između ostalog, u svakodnevnim osporavanjima kvaliteta rada Nikolića, višemjesečnom čekanju za odobrenje nabavke potrošnog materijala vrijednosti oko 1.000 eura, kao i onemogućavanju renovinaranja prostorija centra.

Iza Nikolića, pak, stoje impresivni rezultati kojima je uspio da tu jedinicu Kliničkog centra ne samo dovede u legalne tokove djelovanja, već da smanji liste čekanja na minimum, višestruko poveća godišnji broj operacija, ali i smanji novac za potrošni medicinski materijal.

Toga su svjesni i u Ministarstvu zdravlja, pa je ministar prof. dr Miodrag Radunović rekao “Vijestima" da je taj resor zadovoljan radom Kardio centra i načinom na koji ga Nikolić vodi.

“Centar za kardiohirurgiju KCCG predstavlja segment zdravstvene zaštite koji je svojim rezultatima svrstao sebe u prestižne centre regiona. Ministarstvo je apsolutno zadovoljno postignutim rezultatima centra. Do 2008. godine kardiohirurške operacije sprovođene su isključivo u prisustvu konsultanata iz Italije i dijelom iz Srbije, a danas tim na čelu sa Nikolićem ne samo brojem operacija (450 na otvorenom srcu u 2011. godini) već kvalitetom i kompleksnošću zahvata na srcu postiže reprezentativne rezultate, koji su prema standardima među boljima u regionu”, poručio je Radunović.

Postignuti rezultati, kako je kazao, dokaz su da crnogorska kardiohirurgija ima svijetlu budućnost i da može da radi i najsloženije operacije.

"Jedan od razloga uspjeha je i činjenica da se rad Centra bazira na domaćem kadru, gdje naši kardiohirurzi samostalno izvode sve operacije na otvorenom srcu. Pored direktora Nikolića, ističemo i dva kvalitetna kardiohirurga, mr sci. dr Aleksandra Radovića i dr Aleksandra Mugošu koji uz izuzetan i stručan profil kardioanesteziologa, kardiologa, reanimatora, fizijatara, te izuzetno obučen sestrinski kadar stvaraju održivi kardiocentar i u budućnosti”, rekao je Radunović.

Ministar je naglasio da se kardiohir urški bolesnici više ne upućuju na liječenje van Crne Gore:

"Jedan od razloga uspjeha je i činjenica da se rad Centra bazira na domaćem kadru, gdje naši kardiohirurzi samostalno izvode sve operacije na otvorenom srcu. Pored direktora Nikolića, ističemo i dva kvalitetna kardiohirurga, mr sci. dr Aleksandra Radovića i dr Aleksandra Mugošu koji uz izuzetan i stručan profil kardioanesteziologa, kardiologa, reanimatora, fizijatara, te izuzetno obučen sestrinski kadar stvaraju održivi kardiocentar i u budućnosti”, rekao je Radunović.

“Ideja o formiranju Instituta za kardiovaskularne bolesti je realna projekcija bazirana na kvalitetu kadra, opreme i potreba građana Crne Gore, gdje bi pod jednim krovom bili smješteni rutinski pregledi, kardio i invanzivna dijagnostika do liječenja. Vjerujem da u predlogu menadžmenta Kliničkog centra oko organizacije rada svih jedinica ova ideja treba da nađe svoje mjesto uz punu podršku Ministrastva zdravlja”, preporučio je Radunović.

Da li će uprava Kliničkog centra podržati takvu inicijativu i predlog resornog ministra, nije bilo moguće saznati od direktora dr Milana Mijovića, koji se oglušio o više puta upućen dopis. Mijović nije želio da komentariše navode o opstukcijama rada Kardio centra od strane menadžmenta, a nije bilo moguće saznati ni da li sadašnja uprava dijeli zadovoljstvo Radunovića radom organizacione jedinice kojom upravlja dr Nikolić.

Direktor KCCG nije htio da odgovori ni na pitanje da li smatra dobrim potezom dovođenje Nikolića na čelo te jedinice, kao ni da li je upoznat sa ranijim radom Kardio centra.

Sa radom tog centra u vrijeme prije dolaska Nikolića, upoznata je ne samo uprava KCCG, već i Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, o čemu svjedoči dopis nekadašnjeg direktora Fonda Rama Bralića upućen Radunoviću krajem 2008. godine. Bralić u pismu kritikuje tadašnje rukovodstvo Centra za kardiohirurugiju. Radunović je potvrdio da je takva analiza postojala i dodao da se ona uklapala u brojne primjedbe građana, netransparentne i duge liste čekanja.

U internoj prepisci, u koju su “Vijesti" imale uvid, Bralić konstatuje da Kardio centar, koji je osnovan 2003. godine, sa ogromnim investicijama nije ispunio očekivanja. Samo za opremu je najvećim dijelom iz državne kase izdvojeno 1,42 miliona eura. Konstatuje se da nijesu ispunjeni planovi oko godišnjeg broja operacija, upućivanja pacijenata na liječenje van države i vremena angažovanja italijanskih stručnjaka.

"Nabavka potrošnog materijala realizovana je najvećim dijelom od proizvođača 'Medtronic' i to iskučivo preko dobaljača firme 'Sanic srl' Italija, što je bio zahtjev direktora doktora Kardiocentra dr Srđana Pavićevića zbog kvaliteta proizvoda, odgovornosti prema pacijentima i kompatibilnosti sa opremom”, navodi Bralić.

Prema podacima Fonda, za period od 2003. do 2007. plaćeno je 2,35 miliona eura za potrošni materijal, a od toga 1,68 firmi “Sanic Italija”.

“Fond je izvršio analizu cijena nabavki od dobavljača i ukazano je na značajno veće cijene u Crnoj Goru u odnosu na Srbiju i to za 33 odsto. To znači da je Fond za period od 2003. do 2006. platio za isti potrošni materijal cijenu višu od 350.000 eura, i to prvenstveno zbog insistiranja direktora i doktora Kardiocentra", navodi u pismu Bralić.

On je opravdao dovođenje Nikolića sa dogovorenim brojem operacija u toku godine, uz posebno plaćanje cijene rada i kao edukatora. Nikolić nije želio da komentariše lične odnose između njega i direktora KCCG dr Milana Mijovića. On nije želio da potvrdi ili demantuje da postoje opstrukcije od strane menadžmenta, navodeći da o kvalitetu njegovog rada najbolje govore rezultati.

Broj operacija povećan za 270 odsto

Radunović je podsjetio da su u tom centru od osnivanja 2003. do dolaska Nikolića 2008. urađene 682 operacije na otvorenom srcu, a od njegovog dolaska do 1. jula ove godine 1.700 operacija, što je povećanje obima posla za 270 odsto.

Ministar smatra da je unaprijedio radio Kardio centra: Dr Nikolić, Foto: Boris Pejović

“Njegovim dolaskom unaprijeđen je rad Kardio centra, odškolovani su kvalitetni kadrovi, uvedena je evaluacija bolesnika po “euroskor ”, tako da je Centar za kardiohirurgiju uvršten u evropski Projekat evaluacije bolesnika zajedno sa svim centrima u Evropi koji zadovoljavaju evropske standarde. U Kardio centru paleta kardiohirurških procedura se svakim danom proširuje i modifikuje, shodno najnovijim naučnim saznanjima i tehnološkim dostignućima. Od svih u svijetu poznatih kardiohirurških procedura, do sada nije rađena samo transplantacija srca”, rekao je Radunović.

Bralić kritikovao liste čekanja 2008.

Nekadašnji direktor Fonda Ramo Bralić u pismu iz 2008. godine navodi da se nalazom finansijskih aspekata efikasnosti Kardio centra sa razlogom postavlja pitanje opravdanosti investicije za osnivanje i rad te organizacione cjeline KCCG-a. Na to upućuje i podatak da je bez obzira na osnivanje centra, u periodu njegovog rada i dalje značajan broj pacijenata upućivan u Srbiju na operacije i dijagnostičke procedure. Na kardiohirurške operacije bilo je godišnje između 150 i 260 upućivanja.

Bralić je primijetio i negregularnosti prilikom vođenja listi čekanja:

”Uvidom u podatke o radu Kardio centra utvrdili smo u 2007. godini da su postojale četiri varijante liste čekanja, od kojih je direktoru KCCG prijavljena samo jedna, lista tzv. spremnih pacijenata. Od oko 70 'spremnih' pacijenata početkom 2008. godine do septembra iste godine operisana su samo 22 pacijenata, dok su ostalih operisanih 38 bili pacijenti koji nijesu bili ni na jednoj postojećoj listi, niti je bio dostupan podatak kako su odabrani za operacije, koje nijesu bile hitne”.

Galerija

Bonus video: