"Nevin čovjek": Zatvoren 15 godina iščekuje smrtnu kaznu

Džon Grišam otkriva svaki detalj tragičnih i surovih događaja koji su učinili da pravda toliko dugo ima povez na očima
2829 pregleda 0 komentar(a)
Nervin čovjek, Foto: Vijesti
Nervin čovjek, Foto: Vijesti

U svom dokumentarističkom izletu, slavni američki pisac Džon Grišam predstavlja nevjerovatni sučaj Rona Vilijamsona, čovjeka koji je gotovo 15 godina proveo iza rešetaka nepravedno osuđen za brutalno silovanje i ubistvo. Veliki dio tog vremena Vilijamson je proživio iščekujući izvršenje smrtne kazne. Novinski nekrolog inspirisao je Grišama na višegodišnje istraživanje čiji je rezultat ova knjiga. "Nevin čovjek" zato nije samo privlačan naslov jedne knjige već precizna slika sudbine jednog čovjeka, opterećenog sopstvenim slabostima i ozbiljnim psihičkim oboljenjem.

Pravnički britko i precizno, a literarno uzbudljivo i uvjerljivo, Džon Grišam otkriva svaki detalj tragičnih i surovih događaja koji su učinili da pravda toliko dugo ima povez na očima. Tome su ključni doprinos dali brojni policajci detektivi, tužioci i sudije. Sam Džon Grišam, majstor trilera, kazao je da takvu priču ne bi uspio da smisli ni u trenucima najsnažnijeg nadahnuća.

Gotovo niko nije sumnjao da je pred mladim Ronom Vilijamsonom svijetla budućnost: smiješila mu se blistava karijera vrhunskog igrača bejzbola, bio je omiljen u društvu, a rijetko bi koja djevojka odoljela njegovim dražima. Život će, međutim, u živopisnom krajoliku Oklahome, drčnog Ronija povesti čudnovatom stranputicom... Knjiga vrsnog romanopisca Džona Grišama, majstora trilera, zavjere i akcije, svojevrsni je izlet u sferu dokumentaristike, analize priče bazirane na istinitom događaju.

Knjigu "Nevin čovjek" možete nabaviti uz Vijesti od 16. jula, po cijeni od 4,99 eura.

Bonus video: