Nevolje stanara jedine neasfaltirane ulice u centru Ulcinja: Na "baj-pasu" od Turaka

“Prvo se mora riješiti pitanje infrastrukture, odnosno kanalizacionih i atmosferskih voda. To jeste naš problem ali je u ingerenciji Opštine. Dolaze i obećavaju pred izbore ali to nije stvar politike jer ti koji su obećali možda za mjesec ili dva više neće biti na funkciji”, kaže Milan
254 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2018. 21:26h

Braća Milan i Rajko Glendža iz ulcinjskog naselja Meterizi, muku muče kako da do svojih domova dotjeraju drva za ogrijev.

Istovremeno, osim uskog i propalog makadamskog puta do kuća, suočeni su sa trošnim potpornim zidovima koje jače kišnice redovno oburdaju u njihova imanja.

To i ne bi čudilo da meteriška ulica bez imena, sa brojem 6, nije skoro u centru grada, neposredno iznad drevnih starogradskih zidina.

“I ulicu i zidove napravili su Turci. Takva je kao što vidite i danas. Nijedna vlast poslije Turaka nije se potrudila da tu nešto novo uradi i olakša nam život. I danas u 21. vijeku, čim su jače kiše, bez dubokih gumenih čizama se ne može”, kaže Milan.

Ulica 6, jedna je od rijetkih u Ulcinju koja nije asfaltirana, iako datira još iz turskog doba od prije nekoliko stotina godina.

Iz toga perioda su i zubom vremena načeti potporni zidovi na koje se naslanja oko 17 kuća, pomoćni objekti i imanja.

Ulicu zovu i baj-pas jer kao prečica po sredini veže nekadašnju Vida Matanovića, koja prolazi cijelim Meterizima od „Bonite“ do „Posejdona“.

Duga je oko 140 metara a široka u prosjeku tri metra.

Glendže ističu da bi na ulicu, koja se sužava pri kraju, sada mogao biti nasut asfalt u dužini od oko 80 metara.

“Prvo se mora riješiti pitanje infrastrukture, odnosno kanalizacionih i atmosferskih voda. To jeste naš problem ali je u ingerenciji Opštine. Dolaze i obećavaju pred izbore ali to nije stvar politike jer ti koji su obećali možda za mjesec ili dva više neće biti na funkciji”, kaže Milan.

Pored njihovih imanja, ulica prolazi u dužini od 53 metra.

“Neka iz naših imanja sagrade potporne zidove, ne tražimo naknadu za kvadrate koji će im trebati, ali tražimo pomoć za dogradnju donjih potpornih zidova na imanju koje sada drže suvomeđe”, naglašava Rajko.

Kažu da su se obraćali nadležnim opštinskim službama ali uzalud.

“Moraju doći eksperti da utvrde pravo stanje na terenu i da na osnovu toga izrade elaborat kao osnovu za trajno rješenje problema”, kaže Milan.

Podsjeća da su njihove kuće izgrađene „na kolica“.

“Sada pred izbore asfaltiraju i livade i oko štala. Nemam ništa protiv toga, ali ovo je centar grada i valjda prioritet. Neka nam riješe problem, to im je obaveza”, kaže Milan.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu kazao je juče da je upoznat sa problemima stanara u ulici 6.

“Obećali smo da ćemo to završiti i završićemo”, kazao je Cungu “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: