Nezadovoljni radnici: Poslanici da ne usvoje zakon o budžetu

Oni su najavili da će se ukoliko poslanici ne najave da neće podržati Predlog zakona o budžetu, na dan izjašnjavanja o tom aktu, ponovo organizovati protest
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2014. 19:45h

Sindikati zaposlenih u javnim sektoru sa protesta ispred Skupštine Crne Gore, na kojem se okupilo nekoliko stotina građana, pozvali su narodne poslanike da neusvajanjem vladinog predloga budžeta za narednu godinu, koji ne predviđa povećanje plata za javni sektor, pokažu da su narodni, a ne vladini poslanici.

“Dame i gospodo, narodni poslanici nijesmo se ovdje okupili da prosimo i molimo, došli smo za naše, za zarađeno. Došli smo da spiječimo da u naše džepove zavlače ruke tajkuni, korumpirani političari i neodgovorni funkcioneri. Došli smo da jedanput zauvijek poručimo da ne štitite budžet od nas građana, da ne štedite na nama. Neka Vlada štiti državni budžet domaćinskim odnosom i zakonitim raspolaganjem, a ne porezima na naše živote i naše zdravlje. Pokažite da ste zaista narodni a ne vladini poslanici”, kazao je potpukovnik Nenad Čobeljić, predsjednik Sindikata odbrane i vojske.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zovonko Pavićević, kazao je da je “dosta lažnih obećanja o boljem životu do kojeg ćemo doći novim autoputem".

“Silno će se truditi u medijima da nas prebroje i da licitiraju sa našim brojem kako bi posle rekli da su u stvari građani Crne Gore zadovoljni svojim standardom i vladinom ekonomskom politikom. Zbog toga svima poručujemo svejedno koliko nas ima, i da je samo jedan građanin danas ovdje ispred Skupštine, dovoljno je. On je svjedok za buduća vremena, svjedok nezadovljstva zaposlenih u javnom sektoru”, kazao je Pavićević.

On je rekao da će se ako Skupština usvoji predlog budžeta okupiti u većem broju.

“Može Skupština po nalogu Vlade da usvoji ovaj predlog, ali mi ćemo se opet vratiti u još većem broju da im kažemo da narod ne prihvata budžet u kome je Vlada svojim strateškim partnerima majka, a radnicima maćeha. Vlada oprašta desetinu miliona duga za koncesije svojim partnerima, ne naplaćuje preko pet stotina miliona poreza tajkunima, a zaposlenima u prosvjeti isplaćuje zarade ispod državnog prosjeka. Ovo je primjer ponižavajućeg odnosa prema profesiji od koje zavisi vaspitanje i obrazovanje budućih generacija i prosperitet društva”, kazao je Pavićević.

On je pozvao poslanike da čuju šta su poruke prostesta.

“Neka ovo čuju poslanici svih političkih boja i neka dobro razmisle. Ako budu glasali za budžet, za njih više neće imati ko da glasa na narednim izborima. Radnici Crne Gore su se ujedinili u zahtjevima i više neće nasijedati na političke, nacionalne i bilo koje druge podjela. Naši novčanici su prazni”, kazao je Pavićević.

Predsjednik Sindikata zdravstva dr Vladimir Pavićević poručio je Vladi da se kao sa stranim investitorima mora dobro slagati i voditi dijalog sa njima.

“Jer strani investitori makar je tako bilo do sada budu ovdje od danas do sjutra, a mi smo ti koji ostajemo ovdje, nažalost u dugovima”, kazao je Pavićević.

On je pozdravio i zaposlene u javnom sektoru koji juče nijesu bili na protestu iako “nijesu imali preča posla”.

“Danas se mi ne borimo samo za naše zarade. Borimo se za pravac u kojem će krenuti Crna Gora, da ne bude slijepo poštovanje zakona kapitala, već za stvaranje humanijeg društva, društva u kojem će čovjek biti važniji od materijalnih vrijednosti”, kazao je dr Pavićević.

Dva glavna zahtjeva sa jučerašnjeg protesta, bili su da poslanici kažu odlučno ne usvajanju predloženog budžeta i vrate ga Vladi na doradu. Drugi je da Vlada nađe sredstva za povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru.

Novi protest, kako je rečeno, biće organizovan na dan parlamentarne rasprave o budžetu, ako se prije toga o povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru ne dogovore socijalni partneri.

Galerija

Bonus video: