Nezapamćeno interesovanje za zanate

U Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” juče se za 280 mjesta čak 137 svršenih osnovaca prijavilo, što u istoriji te ustanove nije zabilježeno
5229 pregleda 0 komentar(a)
Gužva prilikom upisa u Gimnaziji, juče, Foto: Luka Zeković
Gužva prilikom upisa u Gimnaziji, juče, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2019. 08:10h

Prvog dana upisa u srednje škole u Podgorici, zabilježeno je nezapamćeno interesovanje đaka za stručne škole.

U Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” juče se za 280 mjesta čak 137 svršenih osnovaca prijavilo, što u istoriji te ustanove nije zabilježeno.

“Znači skoro pola đaka smo upisali prvog dana. Od toga, 110 njih se prijavilo za četvorogodišnje smjerove, a čak 27 za zanate”, kazao je direktor te škole Veselin Pićurić.

On je kazao da su trogodišnji smjerovi u toj školi za elektroinstalatera i montera telekomunikacionih sistema, dok je od četvorogodišnjih najveće interesovanje za smjer elektrotehničar računara i elektrotehničar medija.

“Smatram da je to rezultat kvalitetnog rada škole u prethodnom periodu, kao i kampanje ‘Stručno je ključno’”, kazao je Pićurić.

U Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić” juče se čak 70 svršenih đaka prijavilo za kuvara, od traženih 84.

“To je nezapamćeno interesovanje za zanate, rekordan broj prvog dana. Ukupno se prijavilo 175 svršenih osnovaca, a tražili smo 336, odnosno 12 odjeljenja. Sudeći po prvom danu nećemo imati problema da upišemo planirani broj đaka”, istakao je direktor škole Darko Vukčević.

On smatra da je velikom interesovanju đaka za kuvara doprinjela kampanja “Stručno je ključno”, ali i promocija dualnog sistema obrazovanja.

Dualni koncept obrazovanja pokrenut je u Crnoj Gori prije dvije godine, đaci teorijsku nastavu pohađaju u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavljaju kod poslodavaca i za to primaju naknadu.

Ove školske godine u taj sistem bilo je uključeno 580 đaka, koji su zanat izučavali kod više od 250 poslodavaca.

Za upis u Gimnaziju “Slobodan Škerović” juče je konkurisalo 280 đaka, od čega je njih 163 konkurisalo za opšti smjer.

“Za opšti smjer ove godine planiramo da upišemo 308 đaka, odnosno 11 odjeljenja. Na dvojezično odjeljenje je prijavljeno već 59 đaka, a tražili smo 56”, kazala je direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović ističući da je interesovanje za tu ustanovu i ove godine veliko.

Ona je kazala da se za upis u sportsko odjeljenje prijavilo 38 svršenih osnovaca, za filološku gimnaziju 12, a traže jedno odjeljenje, odnosno 28 učenika.

“Imali smo osam prijavljenih za matematičku gimnaziju, a planiramo da upišemo jedno odjeljenje”, istakla je Bojanić Lalović.

Upis u srednje škole u Crnoj Gori trajaće do 21. juna, a ove godine osnovnu školu završilo je 6.985 učenika.

Napokon počinje sa radom Srednja mješovita u Golubovcima

Srednja mješovita škola u Golubovcima napokon je završena, a počeće sa radom od prvog septembra.

To je najavio juče ministar prosvjete Damir Šehović prilikom obilaska nove zgrade.

Izgradnja škole u Golubovcima početa je u 2017. godine, radovi je trebalo da budu završeni do marta prošle godine, pa su prolongirani do septembra 2018, ali ni tada nijesu bili gotovi.

U zgradi će biti mjesta za 750 đaka, a ministar Šehović je kazao da je vrijednost radova preko 4,5 miliona eura.

On je rekao da je riječ o jednom od najvećih objekata u Crnoj Gori, koji se prostire na 5,5 hiljada metara kvadratnih.

“Sastoji se od četiri lamele u kojima je smješteno po 12 učionica, te nekoliko laboratorija, kabineta i radionica, biblioteke sa čitaonicom, prostorije za upravu, nastavnike i ostalo osoblje, kao i fiskulturna sala od oko 480 mjesta. Ovo je ujedno i jedina srednja škola na teritoriji Golubovaca, zbog čega ima izuzetan značaj za građane ove opštine“, rekao je ministar.

Najavio je da će od septembra u ovoj školi učenici biti u prilici da se obrazuju za četvorogodišnje programe - opšti smjer gimnazije, ekonomski tehničar i poljoprivredni tehničar, kao i trogodišnje programe – kuvar, konobar i frizer.

Bonus video: