Nezaposleni češće da se javljaju na Biro

Osobe koje su zasnovale radni odnos sa nepunim radnim vremenom moraće da se javljaju Zavodu najmanje jednom u tri mjeseca, kao i oni koji žele da promijene posa
111 pregleda 6 komentar(a)
ZZZ, Foto: Arhiva Vijesti
ZZZ, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.07.2012. 17:33h

Invalidi druge i treće kategorije rada dok čekaju zaposlenje, a koji nijesu korisnici privremene naknade definisane propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, imaće pravo na novčanu naknadu koju daje Zavod za zapošljavanje.

To je jedna od značajnijih novina u izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, koje je Vlada usvojila i uputila Skupštini na razmatranje.

Prema novim rješenjima, nezaposleni će radi informisanja o mogućnostima i uslovima za zaposlenje morati da se javljaju Zavodu najmanje jednom u dva mjeseca, umjesto tri kako je do sada bilo.

Novina je i da poslodavci neće morati da prijavljuju slobodna radna mjesta Zavodu kada postoji potreba da se istekom prethodnog ugovora o radu sa istim zaposlenim zaključi novi ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, kada postoji potreba da se zaposleni rasporedi na drugo radno mjesto kod istog poslodavca i u slučaju preuzimanja zaposlenog na osnovu sporazuma poslodavaca .

Zavod prestaje da vodi evidenciju o onoj osobi koja napuni 67 godina života i ima 15 godina radnog staža

Zavod će ubuduće oglase o slobodnom radnom mjestu objavljivati u roku od dva dana od dana prijavljivanja tog mjesta , a ne pet dana kako je definisano starim rješenjem. Imaće mogućnost i da posreduje ne samo u traženju zaposlenja, već i u promjeni zaposlenja.

Izmijenjena su i ovlašćenja koja imaju Agencije za posredovanje u zapošljavanju koje ubuduće mogu posredovati u zapošljavanju naših građana u inostranstvu, a o svom radu moraće Zavod da obavještavaju svakih pola godine.

Agencije više neće učestvovati u obrazovanju i osposobljavanju odraslih, profesionalnoj rehabilitaciji teže zapošljivih lica, javnim radovima i sprovođenju drugim mjera aktivne politike zapošljavanja.

Novina je i da će Zavod voditi dvije evidencije u oblasti zapošljavanja i to evidenciju o osobama koje traže zaposlenje i o slobodnim radnim mjestima. Evidencije o osobama koje traže zaposlenje biće grupisane u tri kategorije i to evidencija o nezaposlenima, o osobama koje su zasnovale radni odnos sa nepunim radnim vremenom i zaposlenima sa punim radnim vremenom koji žele da promijene posao.

Osobe koje su zasnovale radni odnos sa nepunim radnim vremenom moraće da se javljaju Zavodu najmanje jednom u tri mjeseca, kao i oni koji žele da promijene posao.

Zavod prestaje da vodi evidenciju o onoj osobi koja napuni 67 godina života i ima 15 godina radnog staža.

Prema novim rješenjima Zavod će voditi posebne evidencije u oblasti zapošljavanja i to o osobama koje su uključene u mjere aktivne politike zapošljavanja, korisnicima novčane naknade, izdatim radnim dozvolama za strance, crnogorskim državljanima na radu u inostranstvu, organizatorima, korisnicima volonterskog rada i volonterima. Način vođenja evidencija propisaće resorno ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Povećane kazne

Nova rješenja donose i drugačiju kaznenu politiku za nepoštovanje zakona. Zavod može biti kažnjen u rasponu do 500 do 20.0000 eura ako na vrijeme ne oglasi slobodno radno mjesto ili ne vodi evidenciju iz oblasti zapošljavanja, a direktor za isti prekršaj može biti kažnjen sa 100 do 2.000 eura.

Isti novčani iznosi predviđeni su i za poslodavce koji Zavodu ne prijave slobodno radno mjesto ili ga ne obavijeste o zasnivanju radnog odnosa sa nezaposlenim u roku od pet dana od dana zasnivanja radnog odnosa.

Agencije koje posreduju u zapošljavanju plaćaće istu kaznu ako počnu sa radom prije dobijene radne dozvole, ako ne obavljaju posao na način koji je predviđen zakonom i ako ne obavještavaju Zavod polugodišnje o svom radu.

Bonus video: