Nezavisni odbornik Rakčević o cijeni vode: Poskupiće, da bi platili partijsko zapošljavanje

„Ne bi me čudilo da u narednim mjesecima voda poskupi”
53 pregleda 7 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2016. 18:49h

Nezavisni odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević ocijenio je da nadležni namjeravaju da povećaju cijenu vode.

“To je par puta i najavljivao i direktor 'Vodovoda' Vladan Vučinić, tako da me ne bi čudilo da u narednim mjesecima voda poskupi”, kazao je Rakčević.

On je istakao da u priči oko najavljenog podizanja cijene vode, te ranijeg povećanja poreza na nepokretnost i lokalnih komunalnih taksi, važno je držati fokus na suštinskim razlozima.

“Glavni grad nema novca da krpi budžetske rupe izazvane masovnim zapošljavanjima u javnom sektoru i neodgovornim upravljanjem organa lokalne uprave i javnih službi”, smatra Rakčević. On navodi da preduzeće „Vodovod i kanalizacija” u tekućoj godini raspolaže sa preko 16 miliona eura.

“Od navedenog iznosa, skoro trećina je izdvojena za bruto zarade, doprinose i ostala lična primanja zaposlenih u preduzeću. Samo u prethodnoj godini, a uprkos pretrpanosti konstatovanoj i u 'Planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora' MUP-a iz 2013, preduzeće 'Vodovod' je zaposlilo nova 102 radnika”, tvrdi Rakčević. Pored toga, dodaje, od usvajanja navedenog plana, samo javne službe i ustanove čiji je osnivač Glavni grad zaposlile su novo 661 lice.

“Tako je za ovogodišnje zarade zaposlenih izdvojeno čak 32 miliona eura, dok je ukupan (izborni) kapitalni budžet Podgorice deset miliona eura manji”, istakao Rakčević.

On je kazao da svako poređenje podgoričkog vodovodnog sistema (samim tim i cijene) sa drugima iz crnogorskih opština najblaže rečeno je smiješno.

“Građani će, po svemu sudeći, novim poskupljenjem vode opet plaćati ceh nekontrolisanog partijskog zapošljavanja”, smatra Rakčević.

Bonus video: