Nezavisno pravosuđe u fokusu Vlade?

Predstavnici Vlade juče podnosili račune članovima skupštinskog odbora za ljudska prava o tome što su uradili povodom preporuka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope
0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 26.03.2013. 11:27h

Crna Gora moraće raditi više kako bi ispunila sve preporuke koje je u junu prošle godine dala Parlamentarna skupština Savjeta Evorpe (PSSE), a poseban akcenat mora bitii na reformi sudstva, izmjene Ustava, kao i definisanju načina na koji će se birati sudije i državni tužioci.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Zoran Vukčević kazao je na jučerašnjem Odboru za ljudska prava i slobode, na kojem je razmatrano koje su preporuke ispunjene, da treba raditi na poboljšanju prava LGBT populacije, položaju Roma, Aškala i Egipćana i izbjeglica, unapređivanju preduslova za borbu protiv korupcije, ali i unapređivanju rada medija.

Govoreći o tome šta su radili po preporukama, Dragan Pejanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova iznio je podatke da su specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala podnijete dvije krivične prijave kojima je obuhvaćeno 21 lice zbog sumnje da su počinili 52 krivična djela sa elementima organizovanog kriminala i to u akcijama "Zelena milja" i "Toronto".

"Otkriveno je 188 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama, od toga 11 sa elementima organizovanog kriminala i 40 krivičnih djela omogućavanja uživanja opojnih droga. U privrednom kriminalu otkriveno je 649 krivičnih djela među kojima je registrovano 96 koruptivnih krivičnih djela. U prošloj godini krivične prijave podnijete su protiv 16 služebnika Uprave policije zbog osnovane sumnje da su počinili 19 krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", kazao je on.

Reforme su neophodne i u oblasti pravosuđa, a Nataša Pešić iz Ministarstva pravde kazala je da je nezavisno pravosuđe od strateške važnosti, a samim tim i izmjena Ustava kada je u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda, sastava Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca, državnih tužilaca i Tužilačkog savjeta. Kao posebno važno ona je naglasila racionalizaciju pravosudne mreže, kao i da je potrebno spojiti dva privredna suda, centralizovati nadležnosti formiranjem jednog specijalizovanog odjeljenja u Višem sudu u Podgorici za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, kao i da su potrebne promjene u organizaciji specijalizovanog odjeljenja u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina pri Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Ombudsman Šućko Baković naveo je da su Romi van pravnog sistema, a većina je i elementarno nepismena. Crna Gora, kako je kazao on, mora raditi i na tome da se ženama obezbijedi učešće u politici, da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom, poštovanje seksualnih različitosti, a potrebno je stvoriti uslove za održavanje gej parade. Vukčević se nada da će obezbijediti sve uslove kako bi Crnu Goru pripremili da pređe iz faze monitoringa u fazu postmonitoringa, dok poslanica Snežana Jonica, koja je bila članica delegacije za PSSE u prošlom sazivu, ističe da bez ustavnih promjena nema ni priče o skidanju monitoringa. Na jučerašnjoj sjednici nije se pojavio nijedan ministar, kao ni predsjednik Skupštine.

Ubicu iz Herceg Novog šalju u Srbiju

Pomoćnica sektora za izvršene krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Slavica Rabrenović kazala je da je umjesto prošlogodišnjih 30 preporuka za poboljšanje stanja u zatvorima, Crna Gora ove godine dobila svega tri.

Ona je dodala da do 20. maja moraju poraditi na poboljšanju sanitarnih uslova u paviljonu A, stvoriti zdravstvenu evidenciju, dok se treća preporuka odnosi na slučaj Milorada Zekovića, osuđenog za ubistvo petočlane porodice u Herceg Novom.

"Njemu je izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, a on se nalazi u istražnom zatvoru jer nemamo gdje sa njim. Bio je prebačen u specijalnu ustanovu u Dobroti, ali je to ipak javna ustanova i postoji opasnost da pobjegne, a izraženo je i nezadovoljstvo stanovnika tog dijela Crne Gore jer je tu izvršeno krivično djelo.

Obraćali smo se Ministarstvu pravde Srbije da nam pomogne da ovo lice prebacimo u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu jer je on srpski državljanim i takođe je izvšio krivično djelo ubistvo u Srbiji, a i on je izrazio istu želju. Prije mjesec dana dobili smo dopis da Viši sud prihvata transfer i u toku su pregovori. Moramo nešto preduzeti da do 20. maja ovo lice bude izmješteno iz Crne Gore", kazala je Rabrenović.

Bonus video: