Ni manjeg duga, ni veće bruke: Ministarstvo još ne isplaćuje obećani novac

Riječ je o nadoknadi koju je Ministarstvo obećalo poljoprivrednicima, koji su pretrpjeli određene štete, kao pomoć razvoju stočarstva
94 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 19:32h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predvidjelo je poljoprivrednicima sa sjevera „stimulativnu“ nadoknadu od 20 eura za uginulu ili nastradalu ovcu i 100 eura za uginulu ili nastradalu kravu, ali i poslije više od godinu dana na obećanu pomoć se još čeka, poručeno je iz Fondacije „Pomoć - akcija za sjever Crne Gore“ iz Andrijevice.

Riječ je o nadoknadi koju je Ministarstvo obećalo poljoprivrednicima, koji su pretrpjeli određene štete, kao pomoć razvoju stočarstva.

“Nit' manjeg duga, nit' veće bruke zbog neisplaćenog duga Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, sirotinji koja još živi u polupustim selima na sjeveru i sjeveroistoku Crne Gore, duga kojeg ti siromasi s razlogom nazivaju crkavicom”, saopštio je predsjednik Fondacije Borislav Ćulafić.

On kaže da se deklarativno zalaganje predstavnika vlasti i resornog ministarstva za razvoj sela, mora doživljavati kao farsa i degutantnost prema malom broju stanovnika na velikoj seoskoj površini Crne Gore.

“Nadoknada za jednu kravu ravna je cijeni jedne gume na džipovima Ministarstva poljoprivrede, što znači da treba neisplatiti četiri siromaha koji su prijavili uginulu ili nastradalu kravu, da bi se 'obuo' jedan džip Ministarstva, koji se vozi gradovima sjevera i sjeveroistoka Crne Gore, ne zna se iz kojih razloga, jer rezultati sa terena neoborivo dokazuju našu tvrdnju - sela sjevera u posljednjih 20 godina se nalaze u kliničkoj smrti, a posljednjih dana, mjeseci i godina konačno i definitivno doživljaju dramu”, kazao je Ćulafić.

Ističe da se sela definitivno „zaključavaju“ naočigled predstavnika vlasti i šire javnosti, koja, prema njegovim riječima, nedovoljno posvećuje prostora toj problematici, zbog čega će morati da preuzme moralnu odgovornost.

“Ovih dana je i to malo sirotinje, življa koji još živi u polupustim selima sjevera i sjeveroistoka, uznemirila glasina da nadoknadu štete za uginulu ili nastradalu stoku nikad neće dobiti, iz razloga što Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja neće više isplaćivati tu crkavicu”, kazao je Ćulafić.

On navodi da je Fondacija dobila veliki broj poziva i ličnih apela pojedinaca, kako bi uticali na „moćni sud“ nadležnih, prije svih ministra Tarzana Miloševića, da naloži svom ministarstvu, “da se ne brukaju, već odmah da isplate pomoć stanovništvu koje je treba”.

Nadoknada za jednu kravu ravna je cijeni jedne gume na džipovima Ministarstva poljoprivrede, što znači da treba neisplatiti četiri siromaha koji su prijavili uginulu ili nastradalu kravu, da bi se 'obuo' jedan džip Ministarstva

“Kako ovi siromasi sami kažu, ako do kraja septembra ne dobiju tu simboličnu nadoknadu, do prije izbora, nikad je neće ni dobiti. Ministre Miloševiću, od vas zavisi, i Fondacija Vas moli da isplatite sirotinji predviđenu simboličnu nadoknadu koju vlasnici s razlogom nazivaju crkavicom”, poručio je Ćulafić.

Jedan od osnovnih ciljeva djelatnosti Fondacije, kako je rekao Ćulafić, je bavljenje problemom ekstremnog siromaštva na ciljnoj teritoriji djelovanja u 11 opština sjevera i sjeveroistoka.

Nadoknada za jednu kravu ravna je cijeni jedne gume na džipovima Ministarstva poljoprivrede, što znači da treba neisplatiti četiri siromaha koji su prijavili uginulu ili nastradalu kravu, da bi se 'obuo' jedan džip Ministarstva, kazao je Ćulafić

Ministarstvo: Sve što je došlo do nas smo isplatili

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštili su da su, u skladu sa agrobudžetom za 2012. godinu, izmirili sve obaveze po osnovu refundacije polise osiguranja koje su dospjele tom resoru.

“Pored tog osnova, s obzirom na to da je ugovor sa osiguravajućom kompanijom potpisan tokom aprila 2012. godine, Ministarstvo je isplaćivalo i isplaćuje i nadoknadu po osnovu uginuća stoke za sve korisnike koji su pretrpjeli štetu u slučajevima gdje podnosilac podnese izvještaj veterinara da je uginuće nastalo nesrećnim slučajem, udar groma, divljač, bolest i slično (koji su pristigli do aprila ove godine) i uz participaciju lokalne samouprave koja, takođe, ispunjava ovakve zahtjeve do nivoa od 20 odsto vrijednosti nastale štete”, kazala je “Vijestima” v.d. šefa kabineta Ministarstva Danijela Stolica.

Galerija

Bonus video: