Niče li hotel u jedinom parku u Budvi?

Dok Opština planira da li da donese odluku o eksproprijaciji, investitor traži saglasnost na idejno rješenje za gradnju šestospratnog kondo hotela kod “TQ Plaze” u Budvi
15493 pregleda 9 komentar(a)
Projektovani izgled hotela, Foto: Printscreen
Projektovani izgled hotela, Foto: Printscreen

Tivatska kompanija „Velja voda lux“ zatražila je od glavne gradske arhitektice Budve da im da saglasnost na idejno rješenje kondo hotela sa pet zvjezdica, koji planiraju da grade na jednoj od najatraktivnijih lokacija u samom srcu Budve, koja je ostala jedina zelena oaza.

Riječ je o parceli od nekih 3.000 kvadrata koja se nalazi između kompleksa „TQ Plaza“ i hotela „Budva“ čiju eksproprijaciju traže Demokrate, a Odluka o utvrđivanju javnog interesa nalazi se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja, koje je trebalo da bude održano minulog ponedjeljka, ali je odloženo na zahtjev odbornika Demokratskog fronta

„Arhitektonsko idejno rješenje urađeno je u skladu sa projektnim zadatkom i raspoloživim podlogama. Prema detaljnom urbanističkom planu izmjene i dopune DUP-a “Budva-centar”, namjena predmetne lokacije je površina za turizam, kao i parkovska površina na dijelu uz Mediteransku ulicu.

Na osnovu mogućnosti urbanističke parcele na datoj lokaciji projektovan je turistički objekat - kondo hotel sa pet zvjezdica, koji bi imao 39 smještajnih jedinica, sa svim potrebnim pratećim sadržajima - podzemnom garažom, restoranom i slobodnom površinom sa uređenim vodenim površinama.

Projektom se definiše izgradnja turističkog objekta koji bi imao podrum, prizemlje, šest spratova i terasu“, navodi se u idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Objekat je koncipiran tako da je povučen od Mediteranske ulice kako bi se u što većoj mjeri očuvao postojeći park.

“Vijestima” je rečeno da je gradska uprava započela pregovore sa investitorom. Kao jedna od mogućnosti da bude obeštećen, kada se utvrdi cijena zemlje, jeste da se tivatskoj kompaniji ustupe poslovno-stambeni prostori u lameli C “TQ Plaze”.

Da bi to bilo realizovano, moraće odbornički saziv parlamenta da da zeleno svjetlo da se izvrši eksproprijacija. Vladajuća koalicija u Budvi je pred raskolom, i to je jedan od razloga što je sjednica odložena.

Kao obrazloženje da bude donijeta odluka o utvrđivanju javnog interesa u skupštinskom materijalu se navodi da su važeći planski dokumenti, kao i planski dokumenti koji su usvajani u Skupštini opštine Budva u protekle dvije decenije, rezultirali potpunom devastacijom prostora, a posebno onih površina koje se nalaze u strogom centru Budve ili se nalaze na najekskluzivnijim lokacijama, neposredno uz kupališta i staro gradsko jezgro Budve.

„Takođe, planeri i oni koji su usvajali takve planove su potpuno zanemarili gradske zelene površine, saobraćajnice, parking prostore, obrazovne, kulturne i sportske objekte, a fokus se usmjerio na izgradnju stambenih objekata koji su i vizuelno i svojim gabaritom i spratnošću potpuno devastirali grad i pričinili nepopravljivu štetu imidžu Budve kao mediteranskog, turističkog mjesta, čiji sadržaji bi morali da budu adekvatni mjeri čovjeka koji živi na ovom prostoru. Upravo je namjera da se usvajanjem ovakvog akta stvori neophodan uslov da se u smislu javnog interesa, što gradske parkovske i javne zelene površine svakako jesu, u postupku eksproprijacije zemljišta izuzmu predmetne lokacije sa ciljem pretvaranja istih u javne gradske parkove i uređene zelene površine, koje bi imale sve neophodne sadržaje namijenjene svim populacijama naših sugrađana i gostiju“, ističe se u obrazloženju.

Imajući u vidu da je finansijska situcija Opštine Budva stabilna, kako se poručuje, otkup ove parcele, bila bi najbolja investicija novca građana u poslijedje tri decenije.

Pored Tivćana, zainteresovana i Mitropolija

Tivatska kompanija godinama pokušava da realizuje projekata, ali joj je dosadašnja opštinska vlast to onemogućavala, jer prilaz budućem objektu ide preko opštinske zemlje.

Zelena oaza u srcu grada je takođe i predmet interesovanja Mitropolije crnogorsko-primorske, koja traži da joj se vrati komad zemlje, koji joj, navodno, pripada.

I dok se još ne zna da li će se nova gradska uprava dogovoriti i donijeti odluku kojom će utvrditi javni interes, odrediti cijenu zemlje i eksproprisati, dotle se na stolu gradske arhitektice nalazi idejno rješenje atraktivnog šestospratnog kondo hotela.

Bonus video: