Nije bilo polaganja ispita: Neko je morao prvi da sjedne u nove vozove

Inženjer ŽPCG optužio je kompaniju da se ogriješila o zakon, a iz menadžmenta tvrde da su za start bili osposobljeni najbolji
94 pregleda 3 komentar(a)
Voz, Foto: Savo Prelević
Voz, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2015. 19:50h

Mašinovođe Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), koji su prvi upravljali novim CAF-ovim vozovima uvezenim iz Španije, nijesu polagali stručni ispit za tu vrstu vučnog vozila.

Inženjer ŽPCG Milisav Dragojević tvrdi da time nije poštovan Zakon o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju da pravo na upravljanje vučnim vozilom stiče osoba koja je obavilo stručnu obuku i položila propisani stručni ispit.

Zakon, dodaje on, propisuje da se dozvola za upravljanje vozom izdaje “za određenu vrstu i seriju vučnog vozila.”

Iz ŽPCG je, međutim, saopšteno da za šest mašinovođa nije bilo potrebno polaganje stručnog ispita, već samo osposobljavanje za upravljanjem CAF-Civty vozovima.

”Proizvođač jemašinovođama ispostavio sertifikat kojim se potvrđuje da su osposobljeni za samostalno upravljanje elektromotornim vozovima CAF. Za ove mašinovođe, koji već duže upravljaju elektromotornim vozovima serije 412/416 nije potrebno polaganje stručnog ispita već samo osposobljavanje za upravljanje elektromotornim vozovima proizvođača CAF”, piše u saopštenju.

Osposobljavanje naredne grupe mašinovođa je, međutim, tvrde u ŽPCG urađeno na drugačiji način, što je na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv Dragojevića potvrdio i pomoćnik izvršnog direktora ŽPCG Vojo Andrijašević.

“Naredni ciklus obuke mašinovođa uslijedio je na način što su stručnjaci iz firme CAF teorijski dio odradili sa kandidatima, a potom pod nadzorom već osposobljenih mašinovođa odradili praktični dio”, navodi se u izjavi Andrijaševića povodom ovog spora.

U saopštenju ŽPCG tvrde da prije osposobljavanja prve grupe mašinovođa nijesu imali stručnog osoblja, koje bi moglo da sprovede obuku, zbog čega su ih obučavali stručnjaci CAF-a.

“Prije osposobljavanja prve grupe mašinovođa u našoj kompaniji nije bilo osposobljenih radnika, kako za upravljanje, tako i obučuvanje i verifikovanje osposobljenih randika, te je te poslove, u skladu sa ugovorom, dužan bio i obavio proizvođač vozova, što su učinili pod svojim nadzorom”, navodi se u odgovorima ŽPCG.

Dragojević tvrdi da sastav Komisije za polaganje stručnog ispita, koju je formiralo Ministarstvo pomorstva i saobraćaja nije bilo u skladu sa Pravilnikom 646 o stručnoj spremi radnika, koji neposredno učestvuju u vršenju željezničkog saobraćaja.

“Odgovorno tvrdim da nijedan član komisije nije imao položen stručni ispit za CAF i, što je najgore, na 'ispitu' kandidatima nije postavljeno nijedno pitanje. Taj sastav Komisije nije ni mogao postavljati pitanja, jer članovi nijesu imali osnovno predznanje o tim vozovima”, saopštio je Dragojević.

ŽPCG tvrdi da su komisiju sačinjavali deset stručnih i relevantnih inženjera kompanije i predstavnika CAF-a.

Menadžment ŽPCG tvrdi da je obuka mašinovođa urađena u skladu sa standardima i procedurama propisanim za ovu oblast, što “potvrđuje glavni inspektor za željeznički saobraćaj, koji je nakon pisanja u medijima, konstatovao da nije bilo kršenja procedura i da je osposobljavanje mašinovođa urađeno u skladu sa propisanim standardima.

Je li dovoljno za najtežu prugu u Evropi

Dragojević smatra da je nedopustivo porediti upravljenje vozom i automobilom, a pogotovo da to radi menadžment ŽPCG.

Oni su, u ranijem reagovanju na pisanje “Vijesti”, saopštili da je iskusne mašinovođe trebalo samo obučiti za drugi tip vozila, a ne drugu vrstu vuče, isto kao kada bi iskusni vozači automobila marke 'mercedes' sa dizel motorom, počeo da vozi vozilo sa dizel motorom marke 'BMW'.

“Kako neko može i uporediti posao mašinovođe i vozača automobila? Mašinovođa je osoba koja mora da ima određenu stručnu spremu, propisanu zdravstvenu sposobnost, da je položila propisani stručni ispit, da je psihički i fizički sposobna za rad. Od znanja i ozbiljnosti mašinovođa zavise životi velikog broja ljudi, često i do hiljadu putnika. Data su mu na upravljanje sredstva milionske vrijednosti, svoj rad obavlja u otežanim uslovima na jednoj od najtežih pruga u Evropi”, kazao je Dragojević.

Bonus video: