Nije bilo zaraze zbog fekalija, hotelske kompanije iz Budve podnijele tužbu protiv WTE

Na hiljade gostiju smještenih u elitnim hotelimma "Ibero star Belvi", "Montenegro" i "Tara" moralo je ostati u svojim sobama, jer se nesnosan miris širio svuda okolo, a radnici hotelskih kompanija uz pomoć opštinskih službi, Vodovoda i Komunalnog morali su da saniraju štetu
5827 pregleda 3 komentar(a)
Fekalije u blizini budvanskih hotela, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Fekalije u blizini budvanskih hotela, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Nije bilo povećanog broja pacijenata u budvanskom Domu zdravlja i turističkim ambulantama, zbog ekološkog incidenta koji se dogodio prije sedam dana u Bečićma kada je došlo do izlivanja velike količine fekalija na šetalište i plažu.

To je kazao zamjenik direktora Doma zdravlja Budva Blažo Radoman, navodeći da su odmah na lice mjesta nakon incidenta poslali ekipu epidemiološke službe.

"Odmah smo obavijestili i Institut za javno zdravlje, koji je takođe uradio sve predviđene procedure. Pojedine ambasade su nas kontaktirale i interesovale se da li ima njihovih građana koji su na ljetovanju, a koji su usljed izlivanja fekalija imali tegobe ili neke druge simptome. Pismeno smo ih obavijestili da nije bilo evidentiranih takvih slučajeva", kazao je Radoman.

Usljed blokade pumpne stanice na Bečićkoj plaži ispod hotelskih kapaciteta, došlo je 30. jula do izlivanja velike količine fekalija koje su se potocima slivale plažom do mora.

Pumpa je dio sistema postrojenja za tretman otpadnih voda kojim gazduje njemačka kompanija WTE.

Hotelske kompanije "Iberostar", "Belvi hotels group", "Montenegro stars", kao i kompanija koja upravlja hotelom "Tara", podnijeli su zajedničku tužbu protiv njemačke kompanije WTE.

Na hiljade gostiju smještenih u elitnim hotelimma "Ibero star Belvi", "Montenegro" i "Tara" moralo je ostati u svojim sobama, jer se nesnosan miris širio svuda okolo, a radnici hotelskih kompanija uz pomoć opštinskih službi, Vodovoda i Komunalnog morali su da saniraju štetu.

Tur- operatori TUI, Nekerman, Tomas Kuk i ostali sa kojima sarađuju hotelske kompanije podnijeli su tužbe.

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda godinama unazad je predmet istrage Specijalnog tužilaštva.

Nova gradska uprava samo za protekle tri godine uplatila je njemačkoj firmi više od 11 miliona eura.

Bonus video: