Nije znala da radi ili nije slušala

Pribilović nezadovoljna kontrolom u Kolašinu, tamošnja lokalna vlast tvrdi da je opstruiraju
206 pregleda 20 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2017. 13:34h

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović smijenila je glavnu upravnu inspektorku Dragicu Anđelić jer smatra da nije dobro radila, dok bivša službenica tvrdi da je u pitanju demonstracija sile i "postupanje po političkim prohtjevima".

Nakon što je Vlada, pod oznakom "interno", 2. marta dala saglasnost ministarki za smjenu inspektorke, ona je razriješena 27.marta. Odluka o tome nije javno objavljena, a u odgovoru Ministarstva "Vijestima" navodi se da je razlog potreba za "operativnim i efikasnim obavljanjem poslova Upravne inspekcije".

"U prethodnom periodu više obaveze iz Programa rada i zaključci Vlade iz djelokruga poslova inspekcije, kojim je koordinirala Anđelić, nijesu realizovani u skladu sa rokovima, efikasno i stručno, čime je narušena efikasnost ovog organa", navodi se u odgovoru.

Prema informacijama "Vijesti" razlog smjene je nezadovoljstvo njenim angažmanom tokom kontrole lokalne samouporave u Kolašinu, kojom rukovodi gradonačelnica Željka Vuksanović (SDP).

Anđelić je rekla "Vijestima" da razlozi za razrješenje koje navodi Ministarstvo nijesu "istiniti".

"Ministarka ne samo da ne stvara uslove za operativno i efikasno obavljanje poslova iz djelokruga Upravne inspekcije, već urušava ono što je zatekla. Umjesto sedam inspektora, koliko ih je bilo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, sada samo četiri obavljaju inspekcijske poslove. Dvoje inspektora je nezakonito rasporedila na druga radna mjesta, a mene je nezakonito, apsolutnim pravnim nasiljem, razriješila sa funkcije dužnosti", rekla je ona.

Anđelić dodaje da je "upravna inspekcija radila isključivo po zakonu, a ne po bilo čijim političkim prohtjevima".

"To je put koji ona ne cijeni", kazala je Anđelić.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović namjerava narednih dana da javno saopšti podatke o "pokušajima državnih organa da opstruiraju izvršnu vlast u toj opštini i naruše autonomiju lokalne samouprave".

U lokalnoj upravi, kako je rečeno "Vijestima", u tim nastojanjima prednjači Upravna inspekcija.

Sagovornik "Vijesti" kaže da se ne može prebrojati koliko je inspekcijskih nadzora obavljeno tokom minule dvije godine u Opštini.

O ažurnosti Upravne inspekcije u Kolašinu, govori i broj rješenja i zapisanika, napravljenih tokom nadzora u opštinskim službama, a objavljenih na vladinom sajtu.

"Upravna inspekcija, kao da hoće da iz Podgorice obavljaju vlast, umjesto predsjednice Opštine. Znam da je to pod pritiskom bezbroj inicijativa iz Kolašina, čiji su autori iz sadašnje lokalne opozicije. Takođe, uvjeren sam da inspektori trpe ogroman pritisak i svojih starješina. Novoformirano Ministarstvo za javnu upravu umjesto da pomogne lokalnim upravama, sada se koristi za pritisak na Opštinu Kolašin“, kazao je jedan od opštinskih funkcionera.

Iz Ministarstva javne uprave, u okviru koga je upravna inspekcija, međutim odbacuju te ocjene, navodeći da "u okviru djelokruga svog rada, imaju profesionalnu i korektnu saradnju sa svim lokalnim samoupravama".

"Rad upravne inspekcije realizuje se u okviru redovnih aktivnosti inspekcije i u skladu sa zakonom, kako u ovoj, tako i u drugim lokalnim samoupravama. U konkretnom slučaju, izvršna rješenja Upravne inspekcije o zabrani rada pojedinih zaposlenih moraju se sprovesti u skladu sa zakonom", piše u odgovoru.

Anđelić: Odlučila se za nepravo i silu

Dragica Anđelić kaže da je ministarka po zakonu mogla da je raspodijeli na drugo mjesto ili stavi na raspolaganje.

"Ona se odlučila za nepravo i demonstraciju sile. Očigledno ova Vlada nije imala političke volje da usvoji sporni izvještaj o stanju rješavanja upravnih stvari za 2015. jer isti nije sadržavao željene podatke, već realno činjenično stanje. Svi sporni materijali koje mi ona stavlja na teret blagovremeno su pripremljeni, iako sam ja saglasno opisu posla zadužena samo da učestvujem u njihovoj pripremi, ali ona ne pravi razliku u gradaciji odgovornosti”, kaže bivša inspektorka.

Bonus video: