Nijesu "crvi" otrovni, samo oku ružni

“Zamrzavanjem se parazit inaktivira, ne ostavlja posljedice za ljudsko zdravlje i nije nebezbjedan”, navodi se u odgovorima redakciji, koje potpisuje direktorica Uprave Vesna Daković
8003 pregleda 7 komentar(a)
Zamrzavanjem se parazit inaktivira, Foto: Privatna arhiva
Zamrzavanjem se parazit inaktivira, Foto: Privatna arhiva

Potrošači koji u pakovanjima zamrznutog oslića pronađu tragove nečega što ih podsjeća na crne crve ne bi trebalo da brinu, jer takav parazit ne ostavlja posljedice za ljudsko zdravlje.

To su “Vijestima” kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na pitanja u vezi sa navodima čitaoca da je nakon otvaranja i tokom pripreme zamrznute ribe naišao na sumnjive crne tragove.

Iz Uprave za bezbjednost hrane kazali su da nisu upoznati sa konkretnim slučajem, ali da ni kroz inspekcijske kontrole nisu uočili navedeni problem. Dodaju, međutim, da se tokom proteklih godina događalo da se povremeno u sirovini “mogu zateći tragovi utrobe ili parazita koji su ostali prilikom čišćenja i filetiranja ribe kod proizvođača”.

Tvrde i da nema mjesta za paniku i da parazit, nakon zamrzavanja, nije opasan za konzumiranje.

“Zamrzavanjem se parazit inaktivira, ne ostavlja posljedice za ljudsko zdravlje i nije nebezbjedan”, navodi se u odgovorima redakciji, koje potpisuje direktorica Uprave Vesna Daković.

Nakon pitanja upućenih iz redakcije, uz fotografije proizvoda koje su upućene “Vijestima”, Uprava je, prema riječima Daković, uradila istraživanje u cilju utvrđivanja potencijalne opasnosti po bezbjednost hrane.

“Tragom priloženih fotografija utvrđeno je da je predmetni proizvod prilikom uvoza kroz službene kontole graničnog veterinarskog inspektora više puta laboratorijski ispitivan i da su sve analize pokazale da proizvod u potpunosti odgovara zahtjevima za bezbjednost hrane. Nakon toga, obratili smo se subjektu u poslovanju hranom koji je uvoznik proizvoda i on je kroz procedure samokontrole uz nadzor Uprave… do daljeg obustavio isporuku”, kazala je ona “Vijestima”.

Nakon toga, kako je objasnila, metodom slučajnog uzorka, izdvojeno je 10 pakovanja koja su otopljena i izvršen je vizuelni pregled.

“Ni u jednom od uzoraka nije pronađen nikakav trag nečistoće”, rečeno je “Vijestima” iz Uprave.

Istovremeno, izvršeno je i uzorkovanje proizvoda i uzori su poslati u Specijalističku veterinarsku laboratoriju radi analize proizvoda.

Daković je kazala da su svi rezultati analize negativni, odnosno ocijenjeni kao bezbjedni.

“Nakon toga je data saglasnost da se nastavi uredno sa isporukom predmetnog proizvoda. Daljom istragom, a uz pomoć subjekta u poslovanju hranom, koji je uvoznik predmetnog proizvoda, Uprava za bezbjednost hrane je došla do saznanja da se zaista desilo unazad nekoliko godina da prilikom pakovanja proizvoda dođe do toga da se povremeno u sirovini mogu zateći tragovi utrobe ili parazita koji su ostali prilikom čišćenja i filetiranja ribe kod proizvođača, dok je subjekt u poslovanju hranom samo pakuje i zamrzava. Međutim, zamrzavanjem se parazit inaktivira, ne ostavlja posljedice za ljudsko zdravlje i nije nebezbjedan”, rekla je ona, ponavljajući da u konkretnom slučaju “ne postoji opasnost po bezbjednost hrane”.

Bonus video: