Nijesu kaznili krivolovce uhvaćene na djelu jer su privilegovani

Trojica od ukupno četiri člana patrola pustili su krivolovce koji su u NP "Skadarsko jezero" lovili agregatom
135 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 19:39h

Lovočuvari NP “Skadarsko jezero” pustili su dvojicu krivolovaca nedavno uhvaćenih na djelu, a direktor Goran Škatarić ništa nije preduzeo da kazni zaposlene koji su prekršili propise.

Trojica od ukupno četiri člana patrola pustili su krivolovce koji su lovili agregatom, jer je riječ o "privilegovanim krivolovcima", koji "rade za Raja Šuškavčevića".

Nadzornik koji savjesno obavljao dužnost u zapisniku je napisao da njegove kolege Milivoje Lukačević, Momir Bečanović i Zvonko Kukuličić nijesu željeli da postupe po zakonu i oduzmu zabranjena ribolovna sredstva.

Krivolovci su uhvaćeni 24. marta, u Gostiljskoj rijeci.

Škatarić je široj javnosti postao poznat nakon što je rijetki crni orao po imenu Bruzda ustrijeljen usred Nacionalnog parka

Bečanović, međutim, tvrdi da nijesu pustili krivolovce, već da su oni pobjegli, Lukačević da o tome ne zna ništa jer je zadužen da samo vozi gliser, a Kukuličić je mislio da je riječ o prvoaprilskoj šali.

Nadzornik sve napisao u prijavi

"Te noći smo naišli na dva krivolovca sa ošćima (trozubac za lov) i lampom, ali pošto su nam rekli imena - pobjegli su", kazao je Bečanović.

On je pojasnio da krivolovcima nijesu mogli da oduzmu nelegalna sredstva, jer “nemaju ni osnovne uslove za rad”.

"Svaki dan rizikujemo da nas neko ubije kao ovce, ili da se podavimo... Oprema nam je nikakva, tako da ne možemo da se jurimo sa krivolovcima, jer su oni uvijek brži", kazao je Bečanović.

Tokom telefonskog razgovora sa njim, novinar “Vijesti” je u pozadini čuo glasove ljudi koji Bečanoviću sugerišu šta da kaže, a on je samo ponavljao njihove riječi.

Prema nezvaničnim ali pouzdanim informacija "Vijesti", Škatarić slučaj nije zaveo u službene knjige i do juče nije pokrenuo disciplinski postupak protiv lovočuvara.

Goran Škatarić

On nije odgovarao na pozive i sms poruke novinara “Vijesti”, ali je ubrzo okupio sve zaposlene. Pouzdani izvor "Vijesti" tvrdi da su zaposleni više sati pisali i usklađivali izjave, kako bi slučaj bio zataškan.

Škatarić je široj javnosti postao poznat nakon što je rijetki crni orao po imenu Bruzda ustrijeljen usred Nacionalnog parka.

Orao je uginuo u dvorištu Škatarićeve kuće, bez pružene medicinske pomoći. Umjesto veterinara, Škatarić je pozvao policiju, sumnjajući da je riječ o špijunaži, zbog transmitera za praćenje na orlovom tijelu.

Direktor NP Crne Gore Zoran Mrdak pokrenuo je zbog toga disciplinski postupak protiv Škatarića, ali do juče kazna nije izrečena.

Iz Mrdakovog resora je saopšteno da su ranije upoznati sa slučajem krivolova i da će pokrenuti postupak protiv lovočuvara, “ako se utvrdi” njihova odgovornost.

Pusti agregate, dođite da se družimo

Kukuličić je mislio da neko sa njim zbija šalu povodom 1. aprila i nije ozbiljno shvatio pitanja “Vijesti”.

"Pusti agregate, dođite ovamo da se družimo. Povedi i toga što ti je dao moj broj telefona. Koji je tamo pored tebe od njih?", kazao je Kukuličić.

Nakon što mu je novinar više puta naglasio da nije riječ o prvoaprilskoj šali, on je kratko kazao:

"Sve je kako ti kažeš. Piši tamo što hoćeš".

Šuškavčević tvrdi da to nijesu njegovi ljudi

Izvor “Vijesti” tvrdi da je jedan od krivolovaca, nakon što su uhvaćeni, pozvao nekoga i telefon dao nadzorniku. Navodno, na liniji je bio Šuškavčević, koji ga je upozorio da ne kažnjava “njegove ljude”...

Šuškavčević, međutim, tvrdi da to nije tačno, da nikada nije krivolovio i da će tužiti novinara ako objavi njegovo ime.

“To je bolesno. Da ja nekoga šaljem da za mene krivolovi? To je neko izmislio. Nikoga nijesam zvao, niti sam ikome prijetio. Imam vilu na obali jezera, ali nikada ne lovim. Kao da ta riba košta bogatstvo. Bez činjenica i dokaza nemojte pominjati moje ime, ili ću vas tužiti”, kazao je Šuškavčević, direktor “Montenegropetrola”.

Galerija

Bonus video: