Nijesu prepisali, nego su nepravilno citirali

Nije došlo do objavljivanja tuđeg autorskog djela pod svojim imenom, već samo do nepravilnog citiranja, tvrde iz ODT
70 pregleda 3 komentar(a)
Rešad Sijarić, Foto: BS
Rešad Sijarić, Foto: BS
Ažurirano: 04.01.2018. 20:04h

Osnovno državno tužilaštvo donijelo je odluku da programi za fizičko vaspitanje crnogorskog Zavoda za školstvo nijesu prepisani iz hrvatskog predloga reforme, već su samo nepravilno citirani.

Do tog zaključka su, kazali su „Vijestima” iz ODT, tužioci došli nakon saslušavanja autora crnogorskog programa i direktora Zavoda za školstvo Rešada Sijarića.

„Pribavljen je i izvršen uvid u izvornik Nacionalnog programa za fizičko vaspitanje. Razmatranjem izvornika i drugih dokaza, utvrđeno je da su autori Nacionalnog programa u izvorniku naveli da su za njegovu izradu koristili predlog Hrvatskog nacionalnog kurikuluma, nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura. Međutim, prilikom izrade autori nijesu poštovali opšteprihvaćena pravila citiranja literature”, tvrde iz ODT.

To što autori nijesu poštovali pravila citiranja literature, za ODT nije problematično.

„Dakle, utvrđeno je da nije došlo do objavljivanja tuđeg autorskog djela pod svojim imenom, već samo do nepravilnog citiranja, a po Zakonu o autorskim i srodnim pravima, svako citiranje, pa i nepravilno, je dozvoljeno, ako se citat koristi radi kritike, potvrde ili reference i vrši u obimu potrebnom za tu svrhu. Zbog činjenica koje su navedene, tužilaštvo je utvrdilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, pojasnili su iz ODT.

Krivični zakon predviđa novčanu ili kaznu zatvora do tri godine za onoga ko pod svojim ili imenom drugoga u cjelini ili djelimično objavi, stavi u promet primjerke tuđeg autorskog djela ili interpretacije ili na drugi način javno saopšti tuđe autorsko djelo ili interpretaciju...Iz Zavoda za školstvo ranije su ustvrdili da se crnogorski program iz fizikog vaspitanja „značajno podudara” sa hrvatskim. Tročlana radna grupa je tada podnijela ostavke, a naknade vratila u državni budžet. Hrvatske kolege prethodno su optužile crnogorske da su prepisali njihove reformisane programe... Iz Ministarstva prosvjete su sopštili da tužilaštvo „ima svoj precizan postupalk utvrđivanja činjeničnog stanja, u ovom slučaju plagijata, na osnovu krivičnog zakonika i drugih propisa”.

„Sa druge strane, Ministarstvo, kao krovna obrazovna institucija, oštro reaguje u svakom slučaju koji svjedoči neakademskom postupanju, bez obzira na to da li se takvo postupanje može ili ne može tretirati kao krivično djelo. Tako će biti i ubuduće”, poručili su ranije iz Ministarstva u odgovorima dostavljenim „Vijestima”.

Bonus video: