Niko neće da imenom i prezimenom stane iza optužbi na račun policije

Niko od posjetilaca festivala koji su se obratili savjetu nije bio spreman potpisati date izjave i dati saglasnost da one, čak i pod zaštitom identiteta, budu korišćene u postupku
0 komentar(a)
Sonica, Ulcinj, Foto: Ivana Novaković Leković
Sonica, Ulcinj, Foto: Ivana Novaković Leković
Ažurirano: 16.11.2011. 21:00h

Savjet za građansku kontrolu rada policije zaključio je postupak ocjene postupanja službenika policije tokom Sonica festivala prošlog ljeta u Ulcinju.

Naime, nijedan od očevidaca navodnog brutalnog i neprofesionalnog odnosa policije prema posjetiocima, koji se odazvao na javni poziv Savjeta, nije bio spreman da imenom i prezimenom stane iza svojih optužbi, pa je postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

“Savjetu se pismeno obratilo nekoliko posjetilaca festivala među kojima i jedan strani državljanin. Svi oni su uglavnom potvrdili medijske navode o postupanju policije. Savjetu je posebno bio interesantan detaljan i veoma konkretan iskaz stranog državljanina.

Međutim, niko od njih nije bio spreman potpisati date izjave i dati saglasnost da one, čak i pod zaštitom identiteta, budu korišćene u daljem postupku”, navodi mr Aleksandar-Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava i član Savjeta, dodajući da je takav pristup bitno je ograničio mogućnosti Savjeta za kvalitetno sprovođenje postupka.

Organizatori Sonice su saopštili da iako imaju ugovor na pet godina više neće organizovati festival u Crnoj Gori zbog brutalnog i neprofesionalnog ponašanja organa reda.

Uprava policije je uglavnom demantovala ove navode, a Savjet je primijetio da “i u drugim zemljama u kojima se održavaju slične manifestacije policija primjenjuje svoja ovlašćenja u skladu sa analizama stanja i kretanja kriminala”.

Bonus video: