Niko neće kod Šinavatre u komšiluk - Vijesti.me
POD ZAKUP IDE 41 PRISTANIŠTE I PRIVEZIŠTE DUŽ OBALE

Niko neće kod Šinavatre u komšiluk

Početna cijena jednogodišnjeg zakupa na Svetom Nikoli bila je 19.937 eura, ali na javnom nadmetanju nije bilo dostavljenih ponuda

ostrvo Sveti Nikola
ostrvo Sveti Nikola (Foto: Shutterstock)

Za zakup dijela pristaništa na ostrvu Sveti Nikola, popularnim Havajima naspram Budve, koje se nalazi ispred zemljišnog kompleksa koji je nedavno trgovao bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra nije bilo zainteresovanih.

Zbog toga će Javno preduzeće "Morsko dobro" ponovo raspisati javni poziv za izdavanje u zakup ovog atraktivnog pristaništa.

Početna cijena jednogodišnjeg zakupa privezišta i pristaništa na Svetom Nikoli bila je 19.937,12, ali na javnom nadmetanaju koje je trebalo prekjuče da bude održano u zgradi Javnog preduzeća, nije bilo dostavljenih ponuda.

Riječ je o pristaništu koje je izgrađeno ispred dijela ostrva, koje je nedavno za 24 miiona eura kupio Šinavatra od kompanije „San investments“ srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta. Inače, u tenderu je bilo naznačeno da svako ko želi da konkuriše, mora prethodno da dobije saglasnost vlasnika zemlje u zaleđu, odnosno Šinavatrine firme.

Taksin Šinavatra
Taksin Šinavatra(Foto: Savo Prelević)

Ipak, "Morsko dobro" juče je raspisalo javni poziv za davanje u zakup čak 41 pristaništa i privezišta duž crnogorske obale.

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obavještava sva zainteresovana lica da je u cilju uspostavljanja reda na pristaništima i privezištima duž crnogorskog primorja. Objavljen je Poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta, kojim je ponuđena 41 lokacija u opštinama Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva i Bar. Predmetni Javni poziv raspisan je shodno Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016. do 2018. godine“, navode u Javnom preduzeću.

Na tenderu su na hercegnovskoj rivijeri našle dvije lokacije u Baošićima, privezište Đenovići, pristanište Kamenari i Rose, kao i sidrište u uvali Žanjice. U opštini Kotor pristanište i privezište Kostanjica, privezište Kostanjica, pontonsko pristanište Morinj, pristanište i privezište Morinj, pristanište Risan, pristanište i privezište Orahovac, Ljuta, Sveti Stasije, Dobrota, privezište Dobrota (2 lokacije), privezište za gondole Stari grad, pristanište Peluzica, pristanište i privezište Muo (2 lokacije), pristanište i privezište Prčanj, pristanište Stoliv, pristanište i privezište Bigova, pristanište Trsteno (2 lokacije).

U opštini Tivat, kako se navodi u pozivu, pristanište Donja Lastva (2 lokacije), pristanište Seljanovo, Župa, Novo Mulo, Bogišići, Krašići, Plavi horizonti, dok u opštini Budva pontonsko pristanište Jaz Prijevor, pristanište ispod pošte, pristanište Kamenovo (2 lokacije), pristanište Drobni pijesak i Reževići. Na području barske opštine na tenderu je ponuđeno pontonsko pristanište Dobre vode.

Javno nadmetanje će biti održano 10. avgusta.