Nikočević: ZabrinjavajućI muk tužilaštva povodom napada na novinara

"Izražavamo zabrinutost nad činjenicom da je jedan tužilac nijemo posmatrao napad na novinara, nezavisno od forme i intenziteta tog napada"
1205 pregleda 1 komentar(a)
Damir Nikočević, Foto: CGO
Damir Nikočević, Foto: CGO
Ažurirano: 04.12.2019. 16:32h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje napad na novinara dnevnog lista „Dan“, Vladimira Otaševića, koji se, prema navodima te dnevne novine desio 3. decembra 2019, u tržnom centru „Delta City“, kazao je koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje, Damir Nikočević.

"Fizičko nasilje ne može i ne smije biti odgovor na bilo kakvo postupanje novinara, a posebno ako je u pitanju javni interes kojim se novinar vodio. CGO poziva Tužilački savjet da hitno ispita da li ponašanje tužioca Miloša Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca i shodno slučaj procesuira. Takođe, CGO poziva rukovodstvo Uprave policije, ali i Savjet za građansku kontrolu rada policije, da se odrede prema ponašanju policijskog službenika koji je bio akter ovog incidenta", kazao je Nikočević.

On je dodao i da je javni interes da građani i građanke Crne Gore budu informisani o tome u kakvom se društvu nalaze državni tužioci i koliko to doprinosi integritetu Tužilaštva, a posebno imajući u vidu da je prepoznata potreba da se radi na podizanju izrazito niskog stepena povjerenja u Tužilaštvo, na što je nedavno i s pravom ukazao i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

"Izražavamo zabrinutost nad činjenicom da je jedan tužilac nijemo posmatrao napad na novinara, nezavisno od forme i intenziteta tog napada. Profesionalno i etički, a i patriotski bi bilo bi da upravo tužilac takav sukob pokuša makar prevenirati. Postavlja se pitanje: da li bi tako tužilac posmatrao da recimo neko sjutra napadne njegovog kolegu ili je u ovoj državi postalo uobičajeno da se novinari maltretiraju? Da li je problem još veći kad u tome učestvuju i pripadnici policijskih snaga? I da li se ovim samo doprinosi kontinuiranom padu Crne Gore na svim međunarodnim rang listama koje mjere stepen medijskih sloboda, ali i način na koji državi i njene institucije štite novinare?", navodi se u saopštenju Nikočevića.

Koordinator za razvoj CGO dodaje i da je posao novinara da se vodi javnim interesom i to ne samo tokom radnog vremena svog ili radnog vremena javnih funkcionera.

"Državni tužioci bi morali biti ljudi od integriteta koji svojim djelovanjem zadobijaju povjerenje građana i građanki u bilo koje doba dana i u bilo kojoj situaciji. Ukoliko neko smatra da je pristup ili način izvještavanja novinara neprofesionalan postoji niz mehanizama koji se mogu koristiti, poput ombudsmana kojeg i dnevni list „Dan“ ima. Sukob, a naročito fizički, kao ni prijetnje, ne mogu doprinijeti slobodi medija i izražavanju, kao ni naporima civilnog sektora, medija, ali Vlade da se stanje u ovoj oblasti poboljša. Stoga, ovaj incident predstavlja i udar na zvaničnu politiku Vlade kad je riječ o zalaganju za unaprjeđenje slobode medija".

"Ukazujemo da adekvatno procesuiranje tužioca Šoškića i policijskog službenika nije važno samo zbog izvještaja Evropske komisije, State Department-a, Freedom House-a, Reportera bez granica – već zbog ambijenta u kojem živimo i djelujemo i imperativa da nasilje nikada ne može biti rješenje", zaključio je Nikčević.

Bonus video: