Nikolić: Predlog zakona usmjeren protiv SPC, suprotan Ustavu Crne Gore...

"Ništa ne treba preko koljena rješavati, treba se dogovarati", rekao je Nikolić
5224 pregleda 4 komentar(a)
Sa današnjeg skupa Mitropolije crnogorsko-primorske ispred Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Sa današnjeg skupa Mitropolije crnogorsko-primorske ispred Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2019. 18:09h

Zastupnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC ) Minja Nikolić izjavio je danas da je Predlog zakona o vjeroispovijesti ili uvjerenja i o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, koji bi ove sedmice trebalo da se nađe pred crnogoskim parlamentom, usmjeren protiv SPC, i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i preporukama Venecijanske komisije.

Nikolić je, za TV O2, rekao da je crnogorska vlada zaključila bilateralne sporazume sa Islamskom zajednicom, Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom, ali nije htjela sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC.

On je naveo da je Predlog zakona protivan Ustavu Crne Gore jer krši načelo ravnopravnosti u odnosu prema crkvama i vcerskim zajednicama, kao i da su preporuke Venecijanske komisije o imovinskim pitanjima samo "kozmetički" prihhvaćene, ali nisu suštinski.

"Ja vjerujem da će oni koji o tome treba da vode računa, ako već ne budu oni koji predlažu zakon, da će Ustavni sud Crne Gore dati pravilnu ocjenu", rekao je Nikolić.

On je naglasio da se SPC u svakom slučaju "ozbiljno priprema i na takav scenario", ako Ustavni sud Crne Gore ne bude našao da postoji neustavnost u odnosu na Ustav Crne Gore.

"U tom slučaju preduzeli bi druge mjere u skladu sa zakonom", rekao je Nikolić i ocijenio da SPC koristi samo pravni i vjerski mehanizam u zaštiti svojih prava.

Prema njegovim riječima, na pravi put rješenja ovog pitanja je ukazao papa Franja u obraćanju crnogorskoj Vladi, kada je poručio da je potrebno to uraditi demokratski i u konsultacijama sa svim Crkvama i vjerskim zajednicama.

"Ništa ne treba preko koljena rješavati, treba se dogovarati", rekao je Nikolić.

Bonus video: