Nikolić-Vučinić: U CG je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno oko 53 odsto djece

Govoreći o širenju kapaciteta predškolskih ustanova na teritoriji Crne Gore, Nikolić-Vučinić je naglasila će se po osnovu kredita kod Banke za razvoj Savjeta Evrope izgraditi sedam vrtića
240 pregleda 3 komentar(a)
Arijana Nikolić-Vučinić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Arijana Nikolić-Vučinić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 17.12.2017. 12:38h

U Crnoj Gori je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno oko 53 odsto djece, a radi se na povećanju i na proširenju kapaciteta, saopštila je direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić.

Kako je rekao direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić, sa ciljem povećanja prihvatnih kapaciteta, raspisan je tender za radove i na vrtiću u Staroj varoši, "a maksimalni predmjer iznosi 65 hiljada eura".

Vrtić u Staroj varoši će se raditi u prostoru koji je na adaptaciju ustupio Glavni grad, a, kako je pojasnio Stanišić, radovi će uključivati arhitektonske, radove na vodovodu i kanalizaciji, instalacijama.

"Adaptira se i vrtić u Maslinama, koji je godinama imao problema sa plavljenjem dvorišta", kazao je Stanišić.

Govoreći o širenju kapaciteta predškolskih ustanova na teritoriji Crne Gore, Nikolić-Vučinić je naglasila će se po osnovu kredita kod Banke za razvoj Savjeta Evrope izgraditi sedam vrtića.

Prema njenim riječima, vrtić u Zagoriču je u funkciji, dok će na Starom aerodromu biti završen početkom 2018. godine.

“Osim toga, iz sredstava Budžeta za narednu godinu planiran je vrtić u Rožajama, dok je moguće da će aktivnosti na vrtiću u City kvartu, koje su takođe planirane za narednu godinu, biti predmet javno-privatnog partnerstva”, kazala je Nikolić-Vučinić.

Kako krediti i javno-privatna partnerstva za izgradnju novih vrtića nijesu jedini modeli rješavanja problema prebukiranosti, već se radi i na nadogradnji i adaptaciji postojećih prostora, Stanišić je detaljnije predstavio aktivnosti ustanove.

“Kao novi menadžment ove ustanove, obavezali smo se da ne čekamo da država sve radi sama, već aktivno tražimo prostore u javnom vlasništvu koji se ne koriste i sopstvenim sredstvima adaptiramo ih u vrtić. To smo uradili sa prostorom na Zabjelu koji je sad adaptiran za prihvat oko 200 djece, ima pet učionica i parno grijanje, posebnu učionicu za jasleni uzrast i parking", kazao je Stanišić.

On je rekao da su od Glavnog grada dobili na korišćenje i prostor u Staroj varoši od oko 192 kvadrata, za koji je tender raspisan.

"Uskoro ćemo znati ko će biti izvođač, a maksimalni predmjer radova iznosi 65 hiljada EUR”, rekao je Stanišić.

On je najavio radove na vrtiću u Maslinama, koji od izgradnje ima probleme sa poplavama dvorišta tokom kišnog perioda.

"Plan je da uradimo drenažne bunare. Prethodno smo ispitali zemljište i radovi počinju čim nam dozvole vremenske prilike, naglasio je Stanišić.

Bonus video: