Nikšić: Bioskop do kraja januara

86 pregleda 5 komentar(a)
bioskop 18. septembar, Foto: Svetlana Mandić
bioskop 18. septembar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.01.2015. 20:38h

Do kraja mjeseca biće završena rekonstrukcija bioskopske sale „18. septembar“ u Nikšiću, započeta u ljeto 2012. godine, i istoimeni Kulturno-informativni centar (KIC) će početi sa radom. To je „Vijestima“ kazao menadžer Opštine Živko Kecojević.

„Privode se kraju radovi na trećoj fazi rekonstrukcije KIC-a ’18.septembar’. Nabljena je scenska i audio-vizuelne tehnika, akustika, obavlejni sitni zanatski radovi koji se odnose na uređenje dvorane, postavljanje stolica, uređenje dvorane“, kazao je Kecojević.

Vrijednost radova treće faze je oko 780 hiljada eura, dok je kompletna rekonstrukcija bioskopa „18. septembar“ koštala blizu dva miliona eura. Više od milion eura obezbijedili su Direkcija javnih radova i Opština, dok je u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova ostatak novca za opremu i izradu enterijera nabavljen putem donacija.

Otvaranje KIC-a najavljivano je dva puta, a prema riječima Kecojevića, kasnilo zbog nabavke specifične opreme.

„Pošto je riječ o specifičnoj opremi dosta toga je moralo u hodu da se riješi jer neke stvari nijesu mogle da se definišu samim projektom. Dolazilo je u toku radova do izmjene isporuke odgovarajuće opreme, jer je istu trebalo usaglasiti sa projektantom, izvođačem, investitorom, sa ljudima koji se bave tim poslom. Zato je to potrajalo“, kazao je Kecojević.

Bioskopska sala imaće 428 sjedišta, a scena, koja će se koristiti i za izvođenje predstava, ali i koncerata klasične muzike, je dubine preko 12 metara.

Bioskop „18. septembar“ počeo je da radi 1963. godine u zgradi Doma sindikata. Sala je imala 804 sjedišta, a bioskop je bio jedan od tehnički najbolje opremljenih u bivšoj Jugoslaviji. Osamdesetih godina bioskop je dnevno posjećivalo oko 2.400 ljudi.

Nikšićki bioskop zvanično je prestao sa radom 2003. godine zbog, kako su tada iz lokalne vlasti objasnili, činjenice da u bioskopskoj sali nema grijanja, a prije dvije godine na „Sceni 213“ počeli su da se prikazuju filmovi.

Bonus video: